Codul de bare a împlinit 60 de ani de existenţă

Celebrul cod de bare - o reprezentare de date codificată, destinată a fi citită pe cale optică -, folosit în multe domenii, mai ales în cele industriale, a împlinit, duminică, 60 de ani de la lansare, anunţă bbc.co.uk.
Romania TV
07 oct. 2012, 16:42
Codul de bare a împlinit 60 de ani de existenţă

La nivel mondial sunt în uz, la ora actuală, peste cinci milioane de coduri de bare individuale, susţin reprezentanţii GS1 din Marea Britanie, o organizaţie dedicată creării şi implementării unor soluţii şi standarde globale dedicate eficientizării şi măririi vizibilităţii cererii şi ofertei din diverse sectoare. Sistemul de standarde GS1, printre care se află şi codul de bare, este cel mai folosit sistem de furnizorii din întreaga lume.

Celebrele dungi alb-negru au fost folosite pentru prima dată în Statele Unite, pe 7 octombrie 1952, dar au fost adoptate pentru prima dată în magazinele americane abia în 1974, pentru că, până atunci, nu exista o tehnologie laser suficient dezvoltată pentru a le putea citi.

Primul produs scanat după codul de bare a fost un pachet de gumă de mestecat, achiziţionat în 1974 dintr-un supermarket din Ohio.

Reprezentanţii GS1 spun că mai noul cod QR (Quick Response/ răspuns rapid), o gamă de standarde de codare cu formă de bare bidimensionale (cod matrice), nu pune în pericol existenţa vechiului cod de bare.

Codul QR este o imagine compusă din puncte şi poate conţine mai mult decât un cod de bare.

„Cele două au scopuri diferite – codul de bare de pe o parte a unei cutii de conserve este folosit la casa de marcat. El îl asigură pe consumator că a fost taxat cu suma corectă, iar comerciantului îi oferă informaţii cu privire la stocul de marfă. De cealaltă parte, scopul codului QR este acela de a-i furniza persoanei care îl scanează mai multe informaţii din zona multimedia „, explică Gary Lynch, director executiv al GS1 din Marea Britanie.

Aceste noi tipuri de coduri sunt utilizate cu regularitate pe telefoanele mobile de tip smartphone, deoarece codurile QR pot reprezenta – în mod codificat – adrese de situri – de tip URL. Pentru acces rapid la un site dorit, utilizatorul trebuie doar să îi scaneze codul QR cu ajutorul camerei foto din telefonul său mobil.

Deşi util, codul de bare nu a fost receptat pozitiv peste tot, unii producători refuzând să îl imprime pe produse din motive estetice.

În timp, mentalităţile s-au schimbat, iar codul de bare a ajuns chiar să fie folosit artistic, ca tatuaj. Una dintre celebrităţile care au tatuat un cod de bare este cântăreaţa Pink.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea nu permite
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
George Simion: „România trebuie să aibă o Armată profesionistă, altfel vom fi ocupați în 2 zile”
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!