Potrivit sintezei Codului dată publicităţii de către Guvern, taxa pe valoare adăugată va fi redusă de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016. În momentul de faţă, România este a cincea ţară din Uniunea Europeană ca nivel al TVA, după Ungaria, Danemarca, Croaţia şi Suedia, motiv pentru care frauda fiscală din TVA reprezintă 5,7% din PIB. Tot de la 1 ianuarie 2016, TVA-ul la produsele alimentare de bază şi pentru accesul la evenimente sportive va fi redud la numai 9%.
Impactul bugetar al acestor măsuri va fi în anul 2016 o reducere a încasărilor cu 5,5 miliarde de lei. Măsurile legate de TVA vor avea ca efecte confirmarea voluntară a contribuabililor, extinderea relaţiilor de piaţă din agricultură şi crearea de noi locuri de muncă, concomitent cu scoaterea din economia neagră a altor joburi.
Un alt set de măsuri vizează contribuţiile de asigurări sociale şi de sănătate. De la 1 ianuarie 2018 va fi redusă contribuţia de asigurări sociale la angajat de la 10,5% la 7,5%, iar la angajator de la 15,8% la 13,5%. Reducerile se impun datorită faptului că circa 1,1 milioane de români lucrează în economia ascunsă, iar fiscalitatea ridicată a muncii din momentul de faţă obstrucţionează crearea de noi locuri de muncă.
Guvernul speră că reducerea CAS va duce la o creştere economică de 0,6%, crearea a circa 90.000 de locuri de muncă în anii 2018 şi 2019 şi reducerea evaziunii fiscale.
În al treilea rând, se vor lua măsuri de stimulare a microîntreprinderilor printr-o impozitare mai redusă a profitului acestora. Impozitul pe profit pentru IMM-urile cu un singur salariat va fi de 3%, pentru cele cu doi salariaţi de 1%, iar cele fără salariaţi vor trebui să plătească un impozit pe profit de 3% şi o sumă fixă, de 1530 de lei, trimestrial.
Guvernul vrea să menţină cota unică şi în anii următori. Mai mult, din 2019 va fi redusă la 14%. În acel an, impactul bugetar va fi de 2,56 de miliarde lei care nu vor mai ajungela bugetul de stat, dar banii vor asigura o finanţare suplimentară pentru mediul de afaceri sau vor merge în consumul populaţiei. Se estimează că reducerea va determina apariţia a 50.000 de locuri de muncă noi şi va duce la o creştere a investiţiilor cu 1,1%.
Nu în ultimul rând, din 2016 va fi eliminată taxa de stâlp.