Klaus Iohannis a suferit, luni dimineaţă, prima înfrîngere, la Senat, după ce a respins noul Cod Fiscal.
Comisia pentru transporturi şi energie a Senatului a dat aviz negativ pe cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, precizând că nu există motive pentru a fi ”îmbunătățit”. În această comisie, majoritatea aparţine PSD.
„După discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor și după analizarea solicitării președintelui României privind Codul fiscal, am decis, cu majoritate de voturi, să dăm aviz negativ la solicitarea de reexaminare a președintelui Iohannis. Am considerat că în ceea ce privește Comisia de transporturi și energie nu sunt elemente care să conducă la o modificare a punctului nostru de vedere, respectiv susținerea cu amendamente a Codului fiscal. Cu alte cuvinte, ar trebui retrimis președintelui pentru promulgare în forma aprobată de Parlament”, a afirmat președintele Comisiei de transporturi, Mihai Fifor.
El a precizat că din partea Ministerului de Finanțe și a Guvernului „nu a venit o susținere a acestei solicitări a președintelui”, motiv pentru care comisia rămâne „la poziția inițială”.
Avizul este însă unul consultativ, decizia finală privind cererea de reexaminare urmând să se ia în plenul Senatului, convocat pentru ora 15.00
În schimb, Comisia Juridică a avizat pozitiv cererea de reexaminare a Codului Fiscal, în timp ce Opoziția a cerut o reducere a TVA-ului în etape.
Plenul Senatului a fost convocat luni, la ora 15.00, pentru a dezbate cererea de reexaminare a şefului statului.
Şi Comisia economică, industrii și servicii a avizat negativ cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis privind noul Cod fiscal.
Senatorii Comisiei economice s-au pronunțat cu șase voturi pentru, unul împotrivă și o abținere ca proiectul să fie trimis spre promulgare în forma inițială adoptată de Parlament. Senatorul Florin Constantinescu a explicat că la o cerere de reexaminare nu se pot formula amendamente.
Senatorul Cristiana Anghel consideră că „nu poate fi vorba de oportunitatea modificării Codului fiscal” și a pledat pentru menținerea proiectului în forma adoptată.
_________________________________________________________________________________
Sesiunea extradordinară a Legislativului a fost precedată de discuţii tehnice privind Codul fiscal între reprezentanţii partidelor, la finalul întâlnirii de joi fiind anunţată propunerea de scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017. În urma consultărilor s-a decis şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.
Propunerile în acest sens ar urma să fie dezbătute în comisiile de specialitate ale Senatului, care vor propune plenului un raport. Şedinţa de plen este programată să înceapă, azi, la ora 15.00.
Comisiile s-au reunit luni dimineaţă pentru a lua în discuţie cererea de reexaminare, raportul urmând să fie întocmit de Comisia de buget, care aşteaptă însă şi un punct de vedere al juriştilor referitor la procedură.
Astfel, de la ora 9.00 s-a întrunit Comisia pentru transporturi şi de la 9.45 Comisia economică, ambele pentru aviz. Tot de la ora 9.00 s-a întrunit şi Comisa juridică, sesizată pentru a emite un aviz referitor la procedură.
Comisia de buget, care se va întruni luni de la ora 10.00 pentru raportul de fond, aşteaptă părerile juriştilor referitor la procedură.