Codul Muncii 2022: Introducerea unui nou tip de concediu și modificarea formei contractului de muncă reprezintă două dintre directivele asumate de România. În calitate de membră a Uniunii Europene țara noastră este obligată să modifice Codul muncii până în luna august a anului 2022.
ZILE LIBERE 2022. Minivacanţă pentru bugetari, Guvernul a decis să facă punte. DOCUMENT
În conformitate cu legislația europeană, autoritățile de la București trebuie să modifice Codul muncii până în data de 2 august a anului curent. Este vorba de introducerea în România a două directive europene care nu sunt opționale.
Codul Muncii 2022: Directiva europeană 1158/2019 obligă România, până la începutul lunii august la introducerea concediului de îngrijitor, dar totodată și la modificarea conținutului contractelor individuale de muncă
Astfel, salariații care au rolul de îngrijitori ai rudelor cu probleme medicale grave vor putea beneficia de un concediu plătit de 5 zile lucrătoare pe an. Legislația locală va putea stabili și alte perioade de referință (de exemplu, raportat la numărul de persoane aflate în îngrijire sau la numărul de cazuri) și va putea introduce condiții suplimentare pentru exercitarea acestui drept.
ZILE LIBERE 2022. Sărbători legale în 2022. Ce vacanțe vor avea românii
Codul Muncii 2022: Modificarea conținutului contractelor de muncă se traduce printr-o obligație a angajatorilor de a furniza în scris mai multe informații decât în prezent cu privire la raporturile de muncă. Din acest punct de vedere, majoritatea elementelor din această informare se regăsesc deja, în România, în Codul muncii și fac parte din contractul individual de muncă, există însă și anumite aspecte care se vor modifica sau care vor fi nou-introduse.
ZILE LIBERE 2022. Ce pot face angajații cu zilele de concediu neefectuate în 2021
Sărbătorile legale din 2022:
1 și 2 ianuarie (Anul Nou) – sâmbătă și duminică
24 ianuarie (Ziua Unirii) – luni – minivacanță de 3 zile
22 aprilie (Vinerea Mare) – vineri
24 și 25 aprilie (Paștele) – duminică și luni, ca în fiecare an (în total 4 zile)
1 mai (Ziua Muncii) – duminică
1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri;
12 și 13 iunie (Rusaliile) – duminică și luni, ca în fiecare an
15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni – minivacanță de 3 zile
30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri
1 decembrie (Ziua Națională) – joi – posibilitate de 5 zile libere cu punte de o zi liberă (vinerea), dacă aprobă Guvernul
25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni – minivacanță de 3 zile