Codul Muncii 2025. Nu există, însă, posibilitatea ca zilele de concediu care nu au fost luate în cursul unui an să fie compensate financiar.
Majoritatea angajaților cu contract de muncă au dreptul la cel puțin 21 de zile de concediu de odihnă. Numărul acestora poate ajunge la 23 sau chiar 25 dacă angajatul are vechime multă.
Mai exact, Codul Muncii prevede că, la fiecare 5 ani lucraţi cu contract de muncă, angajatul mai primeşte o zi la concediu.
Zilele de concediu neefectuate dintr-un an se reportează pentru următorul an şi jumătate. Concret, dacă din anul 2024 ţi-au rămas 7 zile de concediu neluate, le poţi lua până la 31 iunie 2026. De cele mai multe ori, angajatorul anunță angajatul, pe final de an, cu privire la zilele libere rămase.
Potrivit Codului muncii, “efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator”. Salariații trebuie să solicite efectuarea concediului cu cel puțin 60 de zile înainte de efectuarea acestuia, potrivit avocatnet.ro
Potrivit articolului 144 din Codul Muncii, concediul de odihnă este un drept esențial al fiecărui angajat. Zilele de concediu de odihnă sunt plătite la fel ca zilele de lucru.
Dreptul la concediu nu poate fi limitat sau anulat de angajator şi nici angajatul nu poate renunţa la acest drept.
Zilele de concediu nefolosite nu pot fi compensate în bani sau alte beneficii decât într-o singură situaţie – atunci când încetează contractul de muncă. În alte condiții, angajatorul nu este obligat să acorde bani pentru zilele de concediu neluate.
Angajatul primeşte bani pentru zilele de concediu neefectuate indiferent de modul în care încetează contractul de muncă: demisie sau disponibilizare.
De reţinut că angajatul al cărui contract de muncă se încheie are dreptul să primească bani pentru zilele de concediu nefolosite din anul în curs și din ultimele 18 luni.