Codul Penal 2021 a fost schimbat. Un proiect de lege, ce a primit votul final în Camera Deputaților, a fost votat în unanimitate. Astfel, termenul de prescripție pentru infracțiunile grave precum tortura, sclavia, pornografia infantilă, agresiunea sexuală, pentru toate aceste infracțiuni, termenul de prescripție nu mai intervine.
Un exemplu edificator arată că un dosar poate fi judecat și o persoană poate fi condamnată chiar și după 20 de ani de la producerea faptei.
Spre exemplu, în Dosarul Țăndărei, care a stat în instanță ani de zile, a intervenit termenul de prescripție, iar cei care erau inculpați în acest dosar au scăpat pentru că a intervenit acest termen de prescripție, spune Antena 3.
În cazul Țăndărei, dacă acest proiect de lege ar fi existat, nu ar mai fi putu interveni termenul de prescripție, iar făptașii ar fi fost trași la răspundere și am fi avut o sentință finală, chiar și după opt ani de zile, sau chiar și după 20 de ani de judecată.
De altfel, Senatul a adoptat, miercuri, în plen, în unanimitate (118 voturi „pentru”), proiectul de lege care prevede că nu vor beneficia de pensie de serviciu militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, membrii Corpului diplomatic şi consular, judecătorii Curţii Constituţionale, personalul aeronautic civil navigant, membrii Curţii de Conturi care au fost condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie, transmite Agerpres.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea mai multor acte normative, în sensul instituirii unor prevederi potrivit cărora persoanele condamnate pentru infracţiuni de corupţie să nu beneficieze de pensie de serviciu.
„Nu beneficiază de pensia de serviciu personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu”, prevede textul adoptat.
Citeşte şi: Klaus Iohannis a promulgat legea, merge la Monitorul Oficial. Se schimbă Codul Penal