UPDATE: Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţii în bazinele superioare ale Bârzavei, Pogănişului şi afluenţii mici ai Timişului aferenţi sectorului amonte Caransebeş, judeţul Caraş-Severin, potrivit unui comunicat al INHGA.
Tot sâmbătă seară, Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a anunţat, că, în urma precipitaţiilor din cursul zilei de vineri şi a propagării viiturilor formate în bazinele hidrografice Siret, Bârlad, Prut, Olt şi Mureş, la ora 20.00 se înregistrau depăşiri ale cotelor de apărare la 25 staţii hidrometrice, dintre care la două staţii erau depăşite cotele de pericol, iar la alte două erau depăşite cotele de inundaţii.
Cota de pericol este depăşită cu 80 de centimetri la staţia Negreşti/Bârlad şi cu 10 centimetri la staţia Miercurea Niraj/Nirajul Mic, potrivit unui comunicat al ANAR.
Depăşiri ale cotelor de inundaţie se înregistrează la Suseni/Mureş (plus 34 de centimetri) şi Curteni/Lohani (plus 52 de centimetri).
Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), până sâmbătă noapte la ora 24,00 este Cod Portocaliu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Mureș superior (județele Harghita și Mureș) și pe Olt (sector Micfalău — Hoghiz) — județele Covasna și Brașov.
Pe de altă parte, până duminică seară la ora 18,00, este Cod Galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Bega superioară (județul Timiș), afluenții Timișului superior, cursurile superioare ale Bârzavei, Carașului, Nerei (județul Caraș Severin), Arieș superior și mijlociu (județele Alba și Cluj), afluenții Mureșului inferior (județele Alba, Hunedoara și Arad), Mureș superior și cursurile superioare și mijlocii ale Târnavelor (județele Harghita, Mureș, Sibiu), Olt superior și mijloc și afluenții săi (județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea), Ialomița — bazin superior și afluenți (județele Dâmbovița și Prahova), afluenții Jijiei (județele Botoșani și Iași), Bârlad și afluenții săi (județele Iași, Vaslui, Neamț, Bacău, Vrancea și Galați) și râurile din Dobrogea (județele Tulcea și Constanța).
În urma precipitaţiilor provocate de ploile abundente, s-a întervenit în 115 localităţi şi au fost evacuate 113 persoane. Două drumuri naţionale rămân închise circulaţiei. Este vorba despre DN2 , pe o porţiune de 3 kilometri din judeţul Vrancea şi DN 13C, care este închis la ieşirea din localitatea Vânători din judeţul Mureş. Inundaţiile provocate de ploile abundente au afectat şi circulaţia pe calea ferată. La ora transmiterii ştirii circulaţia ferată pe linia dintre Adjud şi Domneşti din judeţul Vrancea a fost deschisă pe un singur fir, informează MAI.
“În cursul zilei de ieri, din dispoziţia Ministrului Afacerilor Interne Petre Tobă, sute de pompieri au fost dizlocaţi în judeţele aflate sub ameninţare de inundaţii, iar 37 de pompe de mare capacitate din judeţele unde nu au existat probleme din punct de vedere meteorologic s-au trimis în zonele de risc. Pe măsură ce situaţia se stabilizeazã, aceste forţe vor reveni la unităţile lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Monica Dajbog.
Peste 2.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au intervenit noaptea trecută în sprijinul populaţiei afectate de inundaţii, a anunţat purtãtorul de cuvant al instituþiei, Monica Dajbog.
Codul roşu de inundaţii este valabil până sâmbătă la ora 14.00 pe râurile din nouă judeţe: Harghita, Covasna, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Vaslui, şi Galaţi.