CODUL RUTIER 2020. Modificările vor intra în vigoare de la 1 iulie 2020, iar marea majoritate sunt mai drastice. Șoferii ar trebui să respecte o obligație deja existentă în Codul Rutier, dar care este des trecută cu vederea de ei. Astfel, conducătorii auto riscă suspendarea permisului auto pentru 90 de zile pentru conducerea sub influența alcoolului, dacă fapta nu constituie infracțiune. Sancțiunea se aplică și pentru conducerea vehiculului cu probleme la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție, dar și pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată dacă barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau dacă semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt active.
CODUL RUTIER 2020. De asemenea, depășirea cu peste 50 km/h a vitezei maxime admise pe drumul respectiv va fi sancționată cu suspendarea permisului pentru 90 de zile. În cazul în care conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai săvârșește, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou o nouă faptă prevăzută la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3) şi art. 102 alin. (3), perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.
CODUL RUTIER 2020. Conducătorii auto trebuie să utilizeze faza scurtă și pe drumurile naționale, nu doar pe cele europene ca până acum. Documentul care se află în dezbatere ar putea să-i oblige pe șoferi să folosească luminile de întâlnire atunci când circulă pe timpul de zi pe drumurile naționale. Obligația în cauză există și la momentul actual, dar doar pentru cei care circulă pe drumuri expres sau pe autostrăzi și este valabilă și în cazul șoferilor de tractoare agricole sau forestiere. Propunerea legislativă este destinată completării legislației naționale din domeniul circulației rutiere în condițiile în care legislația rutieră stabilește obligația de a folosi faza scurtă în afara localităților. Scopul este unul simplu de dedus: reducerea numărului de accidente auto.