” Dialog aseară între un șofer și un polițist:
– Dar nu trebuia să fiți aici!
– De ce?
– Gabriela mi-a zis că sunteți pe strada cealaltă!
– Gabriela fiind cine?
– Fata asta care vorbește la Waze! Aveți ordin de serviciu pentru strada asta? Dacă mi-l arătați suflu…dacă nu aveți, nu suflu!
Codul rutier 2022. Concluzii:
1. Nu vă bazați pe aplicațiile de navigație pentru a ne identifica în trafic, uneori și noi le folosim! Vedeți, Waze nu le știe chiar pe toate…
2. Atunci când vă oprește, polițistul are obligația să se prezinte. Restul e legendă. Așa că nu-i cereți documente justificative de care ați aflat din postările binevoitorilor care caută soluții pentru a scăpa de lege! Asta e ca și cum vă urcați în autobuz și-i cereți șoferului să vă arate permisul, ITP-ul, testul psihologic etc!
3. Dacă sunteți reticent și agresiv nu rezolvați nimic! Din contră, asta vă poate agrava situația.
Apropo, există cineva dintre dumneavoastră care a cerut ordinul de serviciu, legitimația etc. când a fost oprit de poliție într-o altă țară? Ne puteți spune și nouă ce reacție au avut polițiștii?”, este o postare mai veche a Poliţiei Române pe Facebook, prin care agenţii vor să lămurească dilema unor şoferi care se întra.
Citeşte şi: Codul rutier 2022 modificat. Se schimbă limitele de viteză în afara localităţii. Legea a fost promulgată
Cu alte cuvinte, poliţistul de la Rutieră nu este obligat să-i arate şoferului niciun de document atunci când îl opreşte în trafic. Certificatele metrologice ale radarului şi ale etilotestului sau imaginile înregistrate de aparatul radar care măsoară viteza se pot cere doar atunci când se ajunge în instanţă.
În schimb, Codul Rutier prevede că şoferul oprit are mai mai multe obligaţii. Conducătorul auto trebuie să-i prezinte poliţistului documentele cerut, precum permisul de conducere, cartea de identitate, talonul maşinii şi asiguarea RCA. Lipsa acestora poate aduce şoferului oprit în trafic amenzi de mii de lei.
CODUL RUTIER 2022. Ce amendă uriașă riscă șoferii care butonează telefonul în mers
COD RUTIER 2022. Din octombrie 2019 și până în ianuarie 2020, șoferii erau amendați dacă polițistul rutier constata că aceștia țin în mână telefonul mobil sau orice alt dispozitiv cu funcție de înregistrare ori redare text, foto sau video, atunci când se află în timpul mersului. Pentru o astfel de abatere, șoferii primeau o amendă de până la 1.160 de lei și 4 puncte penalizare.
Dar lucrurile s-au schimbat în luna ianuarie a anului trecut, când Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege. Potrivit noii legi, șoferii nu mai sunt amendați dacă dispozitivul mobil pe care îl țin mână este echipat cu sistem tip “mâini libere”. Astfel, ținerea în mână a unui telefon de către șofer, chiar și atunci când mașina se află în mers, nu mai este reprezintă o contravenție.
COD RUTIER 2022. Amendă și suspendarea permisului pentru cei care folosesc telefonul în mers
Potrivit prevederii care intrase în vigoare în octombrie 2019, “îi este interzisă conducătorului auto ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.”
Acest articol a fost reformulate ulterior. “Conducătorilor de vehiculele este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul deplasării pe drumurile publice cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”.
Legea este valabilă și în cazul celor se deplasează folosind biciclete, trotinete, scutere sau motociclete.
O astfel de abatere se sancționează cu 2-3 puncte amendă, adică 290 sau 435 de lei. Șoferii trebuie să știe că pot rămâne fără permis de conducere în cazul în care vorbesc la telefon fără să folosească un sistem handsfree. Se întâmplă în cazul în care încalcă și o altă regulă de circulație, de exemplu, nepurtarea centurii de siguranță. Potrivit Codului Rutier, abaterile cumulate se sancționează cu 9-20 de puncte-amendă și cu o amendă contravențională cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.
CÂT ESTE AMENDA DACĂ EȘTI SURPRINS VORBIND LA TELEFON LA VOLAN
Într-un comunicat al Poliției Române se arată că: “În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”. În asemenea cazuri, se aplică amendă contravențională 4-5 puncte și 580 sau 725 de lei.
Există și cazuri în care cei care sunt surprinși vorbind sau folosind telefonul în orice fel, pot să rămână pietoni pentru o lună. În situația în care, concomitent cu folosirea mobilului se constată încălcarea unei reguli de circulație, șoferii pot primi de la 9 până la 20 de puncte-amendă și vor plăti și o sumă cuprinsă între 1305 și 2900 de lei.
COD RUTIER 2022. Există mai multe modalități prin care poți să eviți să butonezi telefonul în mers. Mașinile noi permit conexiuni Android Auto, Apple CarPlay sau prin Bluetooth.
Dacă mașina ta nu este echipată cu un astfel de sistem, poți alege o cască. Aceasta se poate conecta simplu prin Bluetooth.
O altă soluție este să lași telefonul pe speaker atunci când efectuezi un apel. Cu geamurile închise este suficientă liniște în mașină pentru a-ți auzi interlocutorul și pentru a fi auzit fără probleme.
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ VORBEȘTI LA TELEFON ȘI NICI NU PORȚI CENTURA
O astfel de situație este aceea în care pe lângă telefonul mobil, conducătorul auto nu poartă centura de siguranță și pe lângă amendă, se alege și cu permisul suspendat pentru o perioadă de 30 de zile. De asemenea, rămâi fără carnet dacă vorbești la telefon și, în același timp, depășești viteza regulamentară pentru sectorul de drum pe care circuli. Cele mai bune prețuri de pe piață la modele BMW. Verifică lista și rezervă o mașină
Cod Rutier 2022. Aproape fiecare lună aduce modificări ale regulilor rutiere, politicienii fiind interesaţi de legile care au aplicabilitate largă. Cu toate acestea, în fiecare an statisticile arată că România rămâne în capul listei la accidentele foarte grave, cu mulţi morţi şi răniţi. Mai mereu, se dă vina pe infrastructura rutieră, dar accidentele urâte din străinătate, unde nu mai există acest inconvenient, îi au ca protagonişti tot pe şoferii români.
COD RUTIER 2022. Se schimbă legislaţia, ce riscă românii care urcă băuţi la volan
Guvernul a anunțat că valoarea punctului de amendă rămâne 145 de lei pe parcursul anului 2022, după decizia statului de a nu-l mai crește la 255 de lei. În Codul Rutier 2022 precizează că punctul de amendă reprezintă 10% din salariul brut pe economie al șoferului.
Punctul de amendă rămâne la această valoare până la data de 31 decembrie 2022. Valoarea de 145 de lei a rămas aceeași încă din 2017, când a fost calculat pe baza salariului brut pe economie care valora 1450 de lei atunci.
Șoferii din România trebuie să știe că există 5 clase de amendă, dintre care 4 se aplică persoanelor fizice, iar ultima persoanelor juridice. Amenda maximă pentru prima categorie de persoane ajunge la 2900 de lei, iar cea de-a doua categorie poate plăti și până la 14.500 de lei. Iată cele 5 clase de amendă:
Noul Cod Rutier din 2022 a adăugat noi modalități în care șoferii români ar putea rămâne fără permis, fie de natură proprie a individului, fie din motive medicale.
Modificările de acest tip sunt concentrate pe informația documentului oficial prin care persoanele primesc dreptul că sunt apte pentru a conduce.
Iată cum li se poate lua permisul șoferilor
Parlamentul României a votat, pe 29 iunie 2022, schimbări majore în Codul Rutier 2022. Una dintre cele mai importante este mărirea amenzilor pentru șoferii români, în funcție de gafa pe care o fac la volan. Decizia statului român vine după Ordonanța de Urgență de la începutul anului, care anunța contrariul, plafonarea amenzilor.
Proiectul care s-a modificat acum 2 zile are în vedere mărirea amenzilor pentru șoferii care sunt prinși de autorități cu roviniete expirate sau chiar fără acestea. Iată cât trebuie să plătească șoferii, în funcție de categoria auto de care aparțin: