Codul rutier 2022. Președinții Consiliilor Județene ar putea avea dreptul să aibă girofar pe mașini, propunere a mai multor deputați PSD care au declarat că aleșii locali intervin la urgențe și trebuie să circule fără să stea în trafic. Această propunere a stârnit „revolte”, atât în rândul șoferilor, cât și în rândul polițiștilor.
„Sub nicio formă. Nu găsesc motivaţia. Au suficient timp să o facă cu calm, să plece mai devreme”, spune un şofer. „Nu au de ce să ajungă mai repede. Şi noi avem treabă şi nu ne punem girofaruri”, spune un altul.
COD RUTIER 2022. Şoferii care dau flashuri sau frânează brusc riscă amenzi de peste 1000 de lei şi suspendarea permisului
Nicolae Georgescu, deputat PSD, iniţiator, îşi apără propunerea: „Au fost situaţii când au fost accidente rutiere cu materiale periculoase, au fost situaţii când sunt blocaje, sunt tot felul de. de situaţii în care prezenţa preşedintelui consiliului judeţean se impune pentru a interveni cât mai prompt”
Conform proiectului de lege, şefii de consilii judeţene nu vor avea doar semnale luminoase ci şi semnale acustice pe care le vor putea controla cu o telecomandă, din interiorul maşinii.
COD RUTIER 2022. Schimbare uriaşă, lovitură pentru românii care vor permis auto
COD RUTIER 2022, ce spun beneficiarii proiectului
Borboly Csaba, preşedinte CJ Harghita: Ajută pe consiliile judeţene să intre în caz de urgenţă. Noi avem cu zecile aceste cazuri când sunt atacuri de urşi, sunt alte probleme sunt doborâturi, sunt inundaţii
Dumitru Buzatu, şef de consiliu judeţean Vaslui: Nu ştiu dacă şefii de consilii judeţene au nevoie de girofar, dar eu, dacă acest proiect va fi adoptat eu aş vrea ca girofarul să fie portocaliu. Aşa îmi place mie culoarea asta portocaliu.
Până şi poliţiştii sunt nemulţumiţi de posibilele privilegii ale aleşilor locali. Mai ales că agenţii trebuie acum să anunţe prin staţie de fiecare dată când vor să folosească girofarul.
Cosmin Andreica, preşedintele Europol: Din perspectiva iniţiativei legislative este inutilă. Ne-am dori totuşi să fie folosiţi cu folos preşedinţii de consilii judeţene iar în judeţele unde nu sunt poliţişti n-ar strica dacă tot au girofar şi sirenă să intervină ei la 112, potrivit Observator.
Proiectul e acum în camera deputaţilor, în for decizional. În prezent, pe lângă ambulanţe, pot fi dotate cu girofar albastru şi maşinile serviciului de protecţie şi pază, ale administraţiei penitenciarelor, ministerului justiţiei sau ANAF, dar şi cele ale procurorilor, dacă se deplasează în misiuni de urgenţă. Codul Rutier spune că şoferii sunt obligaţi să le acorde prioritate de trecere.
COD RUTIER: ce instituţii nu mai aveau acces la girofar din 2019
Mașinile Agenției Naționale de Administrare Fiscală și cele ale procurorilor din Ministerul Public nu mai pot folosi girofaruri de culoare albastră când se deplasează pe drumuri publice.
În continuare, sistemele de avertizare luminoasă vor rămâne montate pe autoturismele din următoarele categorii: poliția, jandarmeria, poliția de frontieră, ambulanța, serviciul de medicină legală, protecția civilă, MApN, SRI, SPP și Administrația Națională a Penitenciarelor, autoturismele cu gabarit depășit și cele care transportă substanțe periculoase.
Altă noutate impusă prin Legea nr. 152/2019 este aplicarea unor sancțiuni drastice în cazul șoferilor care montează pe mașină sirene sau girofaruri, fără a avea acest drept. Acum, fapta este considerată la fel de gravă precum conducerea în stare de ebrietate.