Registrul Auto Român a transmis un mesaj oficial prin care explică de ce șoferii riscă să fie amendați, chiar dacă au mașinile dotate cu anvelopele de iarnă. În cazul unui control de rutină, dacă oamenii legi constată că pneurile sunt uzate, conducătorii auto pot primi amenzi destul de mari.
„Ați citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie și sunteți nedumeriți sau panicați? Nu aveți de ce! Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să știi despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii. Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm clar că nu există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că toatre anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, potrivit RAR.
Citește și: Cauciucuri de iarnă 2022-2023. Cum alegi anvelopele de iarnă pentru un consum redus de carburant
Lipsa anvelopelor de iarnă adecvate, în condițiile specificate în legislația în vigoare, se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.
„Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.
Prin urmare, NU se aplică sancțiuni dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S”, au adăugat reprezentanții RAR.