Numărul înmatriculărilor de autoturisme noi în România în primele două luni din 2023 este în creștere față de perioada similară din 2022. Tot mai mulți români ajung la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor pentru a înmatricula o mașină și pentru a nu face cale întoarsă pentru că le lipsesc diverse acte, vă prezentăm pașii ce trebuie făcuți pentru a înmatricula o mașină.
Înmatricularea unui vehicul se face în baza datelor de identificare ale acestuia, dar și ale proprietarului și condiționează eliberarea certificatului prin care se poate demonstra înmatricularea, precum și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare, potrivit avocatnet.ro.
Codul rutier stabilește că proprietarii de vehicule sau deținătorii mandatați ai acestora sunt obligați să le înmatriculeze sau să le înregistreze, după caz, înainte de a le pune în circulație.
Înmatricularea se face, indiferent dacă vorbim despre o mașină nouă sau second-hand, pe baza datelor de identificare ale vehiculului și ale proprietarului, urmând ca acestuia să îi fie eliberat un certificat de înmatriculare și plăcuțe de înmatriculare pentru vehicul.
În cazul mașinii second-hand, se va face înscrierea datelor noului proprietar în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în același timp menționându-se încetarea calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar.
Pentru înscrierea datelor în registrul menționat, noul proprietar este obligat să solicite autorității competente de înmatriculare transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în cel mult 90 de zile de la data cumpărării mașinii.
Citește și: Andrei, un şofer român de TIR, şi-a pierdut viaţa pe A1. Lasă în urmă doi copilaşi orfani de tată
Ce documente sunt necesare pentru înmatricularea unei mașini:
Citește și: CODUL RUTIER 2023. S-au operat modificări în privința valabilității permiselor de conducere
Pentru 2023, valoarea taxei pentru eliberarea certificatului de înmatriculare este de 49 de lei, în timp ce taxa pentru plăcuțele cu număr de înmatriculare diferă în funcție de tipul plăcuțelor: 20 de lei/ placă – în cazul celor de tip A/ 110 x 520 mm, 23 de lei/ placă – în cazul celor de tip B/ 200 x 340 mm sau 17 lei/ placă – în cazul celor de tip C (folosite doar pentru motociclete)/ 130 x 240 mm.