În ce situații li se suspendă șoferilor permisul auto pentru un an. Este vorba despre HG 130/2023, care a completat regulamentul (HG 1.391/2006) și care precizează care sunt condițiile în baza cărora se pune în aplicare interdicția de a conduce mașini pe teritoriul României pentru șoferii ce dețin permise de conducere străine.
Astfel, Codul Rutier permite impunerea interdicției de a mai conduce vehicule pe teritoriul României șoferilor care dețin permis auto eliberat de o autoritate străină, condamnați pentru abateri grave de la legislația rutieră.
Această măsură poate fi luată pentru o perioadă de un an și intră în vigoare, a doua zi după ce hotărârea judecătorească rămâne definitivă. Procedura de aplicare a acestei reguli este stabilită prin regulamentul de aplicare.
Mai exact, această interdicție este pusă în aplicare în cazul unei condamnări definitive pentru o infracțiune care a avut loc în urma încălcării legislației rutiere.
Potrivit noii reglementări, cel care va stabili interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României este șeful serviciului poliției rutiere pe a cărei rază de competență a fost constatată fapta.
Ordinul va fi emis la data la care șeful poliției rutiere a luat cunoștință de hotărârea judecătorească.
Foarte important de precizat este faptul că din această perioadă de un an se deduce intervalul de timp cuprins între momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești și momentul emiterii dispoziției de interdicție de circulație, calculată pe zile pline. În durata executării ordinului sunt incuse ziua în care începe executarea interdicției și cea în care încetează.
Conform legislației în vigoare, șoferii în cauză vor fi anunțați prin expedierea dispoziției la adresa de domiciliu, de reședință sau de rezidență din România.
„Permisul de conducere reținut, însoțit de dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul poliției rutiere care a dispus interdicția la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziției”, se arată în noul regulament.
În situația în care șoferul vizat nu are adresă de domiciliu, reședință sau rezidență în România, la documentele de mai sus se atașează o solicitare ca acesta să fie înștiințat cu privire la măsura dispusă împotriva sa, transmite avocatnet.ro.