Ai voie să încalci linia continuă dacă depășești o căruță sau un tractor? Mulți conducători auto s-au confruntat cu o astfel de situație fie pe un drum național, fie pe unul județean.
Aceste tipuri de vehicule circulă cu viteză foarte mică, dar ce faci dacă te afli într-o zonă cu linie continuă sau chiar dublă continuă?
Codul Rutier prevede că „depășirea este manevră prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial”.
Tot Codul Rutier prevede că nu ai voie să depășești în zonele unde există un marcaj rutier continuu.
„Se interzice depășirea vehiculelor când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere”, conform Art. 120, alin. 1, lit. (i), din Codul Rutier.
Citește și: Cod rutier 2024. Veşti proaste pentru românii care vor permis, condiţii draconice
Dar tot Codul Rutier prevede și unele excepții.
„Se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m”, stabilește legea circulației.
Așadar, ai voie să încalci linia continuă dacă depășești o căruță, un tractor sau o bicicletă, dar numai dacă ai vizibilitate și nu încurci circulația celor care vin din sens opus, potrivit promotor.ro.