Codul Rutier 2023. Vârsta și înălțimea pe care trebuie să le aibă un copil pentru a sta pe locul din față al mașinii

Ce vârstă și înălțime trebuie să aibă un copil pentru a putea sta pe locul din față al mașinii potrivit prevederilor din Codul Rutier.
Alina Costache
14 iul. 2023, 17:17
Codul Rutier 2023. Vârsta și înălțimea pe care trebuie să le aibă un copil pentru a sta pe locul din față al mașinii
Când are voi e un copil să stea pe locul din față al mașinii

Toți copiii așteaptă momentul în care vor avea voie să stea pe locul din față al mașinii. Însă, Codul Rutier prevede câteva reguli care trebuie respectate, pentru siguranța celor mici atunci când se află într-un autovehicul. Iată când are voie un copil să stea pe locul din față.

Regulile sunt prevăzute în Ordonanța de urgență nr. 195/2002 art. 97. Potrivit acesteia, vârsta la care copiii post sta în față este de 12 ani, însă numai dacă au o înălțime mai mare de 1,50 metri și sunt fixați cu centura de siguranță, ajustată în funcție de greutatea sa . Centura nu trebuie să treacă peste gât sau gură.

Citește și: Noi reguli de circulație pe șoselele din România. Codul Rutier s-a schimbat, șoferii riscă amenzi usturătoare

Copiii cu vârste între 3 și 12 ani nu au voie să stea, sub nicio formă, în față, ci numai pe scaunele din spate. Un copil cu vârsta sub 12 ani nu poate sta pe locul din față, chiar dacă este ținut în brațe de un adult.

Copiii care au înălțimea de peste 1,35 m trebuie să poarte obligatoriu centura de siguranță adaptată greutății și înălțimii lor. Un copil care  are 1,35 metri poate călători cu mașina doar într-un scaun special pentru copii.

Dacă există o condiție smedicală specială a copilului, acesta poate fi transportat fără scaun și fără centură, însă numai pe scaunele din spate. Pentru copiii cu vârsta de sub trei ani trebuie să existe o dovadă medicală care să fie prezentată în cazul unui control al polițiștilor.

Atunci când copilul este așezat pe scaunul auto cu spatele la sensul de mers, airbagul trebuie să fie dezactivat, fiind extrem de periculos pentru micuți dacă se deschide.

Citește și: Codul Rutier 2023. Șoferii români riscă amenzi de până la 2.900 de lei dacă fac această greșeală în trafic

Codul Rutier indică faptul că orice copil cu o înălțime de sub 1,35 metri trebuie să fie transportat doar în mașini dotate cu sisteme de siguranță și dacă sunt prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Copii care au sub trei ani trebuie transportați numai în scaune speciale pentru copii. Înălțătorul pentru copii poate fi folosit numai dacă aceștia au peste 4 ani, sunt mai înalți de 1,35 m și au peste 18 kg.

Înălțătorul se recomandă în cazul copiilor care sunt prea mari pentru un scaun special, dar sunt prea mici pentru a folosi centura de siguranță pentru adulți.