Codul Rutier 2024. Ai sau nu voie să calci linia de pe marginea șoselei? Regula de care șoferii n-au habar

Codul Rutier a suferit, recent, o nouă modificare legată de linia continuă de pe marginea șoselei. Până de curând nu exista o regulă clară în acest sens.
Alina Costache
07 aug. 2024, 16:36
Codul Rutier 2024. Ai sau nu voie să calci linia de pe marginea șoselei? Regula de care șoferii n-au habar
Codul Rutier 2024. Când ai voie să depășești linia continuă?

Codul Rutier 2024. Șoferii trebuie să fie mereu la curent cu noua legislație pentru a se asigura că nu sunt amendați. De curând, a fost făcută o nouă modificare legată de linia continuă de pe marginea șoselei.

Orice șofer știe că linia continuă care desparte sensul de circulație nu trebuie călcată. Acest gest este sancționat dur. Conform Articolului 120, alineatul 1, litera (i) din Codul Rutier, este „nterzisă depășirea vehiculelor atunci când aceasta implică încălcarea marcajului continuu, simplu său dublu, care delimitează sensurile de mers, sau când autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus”.

Recent, în Codul Rutier a apărut și regula clară conform căreia șoferii nu au voie să atingă nici linia de pe marginea șoselei. Aceasta reprezintă delimitarea părții carosabile prin cae administratorul drumului „nu permite șoferilor să parcheze, staționeze sau să efectueze un viraj în acea zonă”. 

Citește și: Schimbare uriașă în Codul Rutier! Informația pe care trebuie să o știe toți românii! Ce se întâmplă cu carnetul tău dacă faci această greșeală

Linia poate fi depășită doar dacă este însoțită și de un marcaj discontinuu. Șoferii care încalcă această regulă pot fi sancționați cu 4 sau 5 puncte de amnedă, ceea ce înseamnă sume cuprinse între 660 și 825 de lei.

Codul Rutier 2024. Când poți depăși o mașină pe linie continuă

România se află în topoul țărilor cu cele mai multe accidente. Șoferii ignoră regulile din Codul Rutier, motiv pentru care specialiștii auto și polițiștii de la Rutieră țin să reamintească mereu acestira de urmările grave pe care abaterile le pot avea.

Mulți șoferi nu cunosc acest detaliu despre depășirea pe linia continuă. Există situații în care aceasta se poate realiza. De exemplu, manevra este permisă pe pasaje de drum denivelat, poduri, sub poduri și în tuneluri în cazul vehiculelor cu tracțiune animală, motocicletelor fără ataș, mopedelor și bicicletelor.

Citește și: Codul Rutier 2024. Amendă de până la 3.300 de lei pentru șoferii care au asta pe mașină

Condiția pentru a face o astfel de depășire este clară. Pentru a putea executa manevra, vizibilitatea asupra drumului trebuie să fie asigurată pe o distanță mai mare de 20 de metri. Lățimea drumului este foarte importantă: trebuie să fie de cel puțin șapte metri. O altă situație este aceea în care un agent de la Poliția Rutieră dirijează traficul și oferă indicații clare șoferilor.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Animalul domestic care poate să perceapă un miros de la 8 kilometri distanță. Doarme doar 4 ore pe zi și are multe gene comune cu omul
Capital.ro
Tragedie în sportul românesc. Maestrul s-a stins fulgerător: Ne-a părăsit
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. Nimeni nu se aștepta, detaliul ȘOC care schimbă totul
DailyBusiness
Lidl oferă produse GRATIS. Ofertele retailerului german
Adevarul
EXCLUSIV. Dezvăluiri din dosarul morților suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon”: „Practica era de a stabili cine trăiește și cine moare”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Simona Halep, capăt de drum?!? Mărturii tulburătoare ale tenismenei
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Geta Sterp este însărcinată! Primele imagini cu ea gravidă! A făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Data exactă când vin ninsorile în București. Anunțul oficial făcut de meteorologii Accuweather: Când vine iarna în România
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul polițistului din Vâlcea care și-a pus capăt zilelor. Tatăl bărbatului a făcut primele declarații, în timp ce o altă rudă face acuzații cutremurătoare: „Făcea presiuni asupra fiului său”
Capital.ro
Statul român taie banii. Vor rămâne cu zero lei. Au timp până pe 16 octombrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Travis Scott reținut la Paris pentru acte de violență asupra personalului hotelier
MediaFlux
VINE URGIA în România! Vremea rea lovește din PLIN!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!