Amendă pentru șoferii care parchează neregulamentar. Locul de parcare devine adesea motiv de conflict între șoferi. Mulți aleg să își lase mașina pur și simplu pe stradă, în fața curții sau a blocului, blocând o anumită suprafață. Mai mult, unii instalează semne de interdicție pentru a se asigura că nimeni nu le va ocupa locul pe care și l-au însușit.
Șoferii trebuie să știe, totuși, că trotuarul din fața unei locuințe este domeniu public, nu proprietate privată, potrivit legislației în vigoare. Mulți oameni cred că acel spațiu li se cuvine. Pentru ca el să devină spațiu privat, locuitorii trebuie să achite impozit la primărie.
Astfel, deși este domeniu public, unii șoferi aleg să pună semne de interdicție pentru a-i împiedica pe alții să le „fure” locul pe care ei parchează. Totodată, deși proprietarul plătește impozit iar spațiul devine privat, poate parca numai în zona special delimitată.
„Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule, dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul. Nu contează că e trotuarul din fața casei sau a blocului în care stai. Regula aceasta se aplică indiferent dacă cel care a parcat e proprietarul casei sau altă persoană”, se arată în lege.
Cei care nu respectă legea se pot alege cu o amendă usturătoare. Codul Rutier prevede că amenda minimă pentru parcarea neregulamentară este de 330 de lei, echivalentul a două puncte de amendă, iar suma maximă este de 495 de lei. Șoferul poate primi și 2 – 3 puncte de penalizare.
Pentru staționarea neregulamentară, șoferii pot primi o amendă și mai severă. Conducătorii auto care trec cu vederea legea trebuie să plătească între 660 și 825 de lei.