Codul Rutier 2024. Enigma sensului giratoriu: banda care are întotdeauna prioritate. Regula pe care majoritatea șoferilor nu o respectă

Recent, au fost implementate mai multe modificări în Codul Rutier pentru a clarifica regulile de circulație în sensul giratoriu. Banda care are prioritate întotdeauna.
Filip Stan
16 nov. 2024, 11:06
Codul Rutier 2024. Enigma sensului giratoriu: banda care are întotdeauna prioritate. Regula pe care majoritatea șoferilor nu o respectă
Regulie de circulație în sensul giratoriu

Cum se circulă în sensul giratoriu. În ultimii ani, intersecțiile prevăzute cu sensuri giratorii au devenit o componentă importantă a infrastructurii rutiere din țara noastră. Rolul acestora este de a fluidiza traficul, în special în zonele super-aglomerate, unde permit un flux constant de vehicule, fără ca șoferii să fie nevoiți să oprească și să aștepte la semafor, prevenind în acest mod ambuteiajele.

Conform modificărilor aduse Codului Rutier în anul 2023, o nouă regulă stabilește că vehiculele care se află pe banda 1 într-un sens giratoriu au permanent prioritate față de celelalte aflate pe benzile interioare.

Așadar, orice vehicul dorește să părăsească rondul de pe o bandă interioară trebui să acorde prioritate celor aflate pe banda 1. Instructorul auto și profesorul de legislație rutieră Marian Croitoru recomandă șoferilor să aleagă banda 1 pentru a ieși mai ușor din sens.

„Cel mai bine e să te încadrezi pe banda 1 când circuli în sensul giratoriu. Astfel, poți părăsi mai ușor intersecția, indiferent că vrei să o faci pe la prima ieșire sau pe la a patra”, a explicat instructorul auto.

Citește și: Codul Rutier 2024. Regulă care niciun șofer nu ar trebui să o încalce, indiferent de anotimp. Amenzile pot ajunge până la 3.300 de lei

Modificarea este menită să îmbunătățească fluența traficului și să reducă riscul accidentelor cauzate de schimbările de bandă. Autoritățile recomandă șoferilor să fie atenți și să semnalizeze din timp intenția de a părăsi sensul giratoriu.

Noile reguli în sensul giratoriu

Sensurile giratorii din România au până la patru benzi, iar conducătorii auto trebuie să respecte regulile de semnalizare și de priritate la fel ca în cazul unei șosele obișnuite. Codul Rutier prevede că, la trecerea de pe o bandă interioară pe banda 1 pentru ieșirea din sens, șoferul este obligat să acorde prioritate celor care circulă deja pe această bandă. Așadar, dacă te afli pe danda 2 și dorești să ieși din giratoriu, trebuie să te asiguri că pe banda 1 nu circulă niciun autoturism înainte de a schimba banda.

Sistemul este foarte util în sensurile giratorii mari, unde benzile interioare sunt folosite pentru a traversa mai multe ieșiri și unde accidentele pot fi mai frecvente din cauza traficului intens și a schimbărilor bruște de direcție.

„Toți șoferii ar trebui să se asigure, indiferent că au prioritate sau nu, pentru că doar așa poți preveni un accident”, subliniază Croitoru.

Citește și: Noile modificări din Codul Rutier, valabile de la 1 octombrie. Șoferii care au abateri considerate minore până acum pot rămâne fără permisul auto

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Ai sau nu voie să te bagi în faţa maşinilor oprite la semafor? Legea spune clar, puţini şoferi ...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Parlamentarii propun evaluarea cunoștințelor teoretice ale funcționarilor publici
MediaFlux
Vaticanul a dat vestea despre Papa Francisc. ÎNGRIJORARE în întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania