Codul Rutier 2024. Enigma sensului giratoriu: banda care are întotdeauna prioritate. Regula pe care majoritatea șoferilor nu o respectă

Recent, au fost implementate mai multe modificări în Codul Rutier pentru a clarifica regulile de circulație în sensul giratoriu. Banda care are prioritate întotdeauna.
Filip Stan
16 nov. 2024, 11:06
Codul Rutier 2024. Enigma sensului giratoriu: banda care are întotdeauna prioritate. Regula pe care majoritatea șoferilor nu o respectă
Regulie de circulație în sensul giratoriu

Cum se circulă în sensul giratoriu. În ultimii ani, intersecțiile prevăzute cu sensuri giratorii au devenit o componentă importantă a infrastructurii rutiere din țara noastră. Rolul acestora este de a fluidiza traficul, în special în zonele super-aglomerate, unde permit un flux constant de vehicule, fără ca șoferii să fie nevoiți să oprească și să aștepte la semafor, prevenind în acest mod ambuteiajele.

Conform modificărilor aduse Codului Rutier în anul 2023, o nouă regulă stabilește că vehiculele care se află pe banda 1 într-un sens giratoriu au permanent prioritate față de celelalte aflate pe benzile interioare.

Așadar, orice vehicul dorește să părăsească rondul de pe o bandă interioară trebui să acorde prioritate celor aflate pe banda 1. Instructorul auto și profesorul de legislație rutieră Marian Croitoru recomandă șoferilor să aleagă banda 1 pentru a ieși mai ușor din sens.

„Cel mai bine e să te încadrezi pe banda 1 când circuli în sensul giratoriu. Astfel, poți părăsi mai ușor intersecția, indiferent că vrei să o faci pe la prima ieșire sau pe la a patra”, a explicat instructorul auto.

Citește și: Codul Rutier 2024. Regulă care niciun șofer nu ar trebui să o încalce, indiferent de anotimp. Amenzile pot ajunge până la 3.300 de lei

Modificarea este menită să îmbunătățească fluența traficului și să reducă riscul accidentelor cauzate de schimbările de bandă. Autoritățile recomandă șoferilor să fie atenți și să semnalizeze din timp intenția de a părăsi sensul giratoriu.

Noile reguli în sensul giratoriu

Sensurile giratorii din România au până la patru benzi, iar conducătorii auto trebuie să respecte regulile de semnalizare și de priritate la fel ca în cazul unei șosele obișnuite. Codul Rutier prevede că, la trecerea de pe o bandă interioară pe banda 1 pentru ieșirea din sens, șoferul este obligat să acorde prioritate celor care circulă deja pe această bandă. Așadar, dacă te afli pe danda 2 și dorești să ieși din giratoriu, trebuie să te asiguri că pe banda 1 nu circulă niciun autoturism înainte de a schimba banda.

Sistemul este foarte util în sensurile giratorii mari, unde benzile interioare sunt folosite pentru a traversa mai multe ieșiri și unde accidentele pot fi mai frecvente din cauza traficului intens și a schimbărilor bruște de direcție.

„Toți șoferii ar trebui să se asigure, indiferent că au prioritate sau nu, pentru că doar așa poți preveni un accident”, subliniază Croitoru.

Citește și: Noile modificări din Codul Rutier, valabile de la 1 octombrie. Șoferii care au abateri considerate minore până acum pot rămâne fără permisul auto

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte