Cum se circulă în sensul giratoriu. În ultimii ani, intersecțiile prevăzute cu sensuri giratorii au devenit o componentă importantă a infrastructurii rutiere din țara noastră. Rolul acestora este de a fluidiza traficul, în special în zonele super-aglomerate, unde permit un flux constant de vehicule, fără ca șoferii să fie nevoiți să oprească și să aștepte la semafor, prevenind în acest mod ambuteiajele.
Conform modificărilor aduse Codului Rutier în anul 2023, o nouă regulă stabilește că vehiculele care se află pe banda 1 într-un sens giratoriu au permanent prioritate față de celelalte aflate pe benzile interioare.
Așadar, orice vehicul dorește să părăsească rondul de pe o bandă interioară trebui să acorde prioritate celor aflate pe banda 1. Instructorul auto și profesorul de legislație rutieră Marian Croitoru recomandă șoferilor să aleagă banda 1 pentru a ieși mai ușor din sens.
„Cel mai bine e să te încadrezi pe banda 1 când circuli în sensul giratoriu. Astfel, poți părăsi mai ușor intersecția, indiferent că vrei să o faci pe la prima ieșire sau pe la a patra”, a explicat instructorul auto.
Modificarea este menită să îmbunătățească fluența traficului și să reducă riscul accidentelor cauzate de schimbările de bandă. Autoritățile recomandă șoferilor să fie atenți și să semnalizeze din timp intenția de a părăsi sensul giratoriu.
Sensurile giratorii din România au până la patru benzi, iar conducătorii auto trebuie să respecte regulile de semnalizare și de priritate la fel ca în cazul unei șosele obișnuite. Codul Rutier prevede că, la trecerea de pe o bandă interioară pe banda 1 pentru ieșirea din sens, șoferul este obligat să acorde prioritate celor care circulă deja pe această bandă. Așadar, dacă te afli pe danda 2 și dorești să ieși din giratoriu, trebuie să te asiguri că pe banda 1 nu circulă niciun autoturism înainte de a schimba banda.
Sistemul este foarte util în sensurile giratorii mari, unde benzile interioare sunt folosite pentru a traversa mai multe ieșiri și unde accidentele pot fi mai frecvente din cauza traficului intens și a schimbărilor bruște de direcție.
„Toți șoferii ar trebui să se asigure, indiferent că au prioritate sau nu, pentru că doar așa poți preveni un accident”, subliniază Croitoru.
Citește și: Noile modificări din Codul Rutier, valabile de la 1 octombrie. Șoferii care au abateri considerate minore până acum pot rămâne fără permisul auto