Codul Rutier 2025: Șoferii trebuie să respecte regulile impuse de codul rutier, pentru a nu-și pune în pericol viața, dar și pentru o bună desfășurare a traficului. Iată ce arată legislația rutieră despre această situație.
COD RUTIER 2025. Măsura europeană care îi va lăsa pietoni pe mulți șoferi
Legea rutieră arată că există mai multe drumuri unde căruțele sau atelajele împinse cu mâna sunt interzise. Chiar și în condițiile în care legea interzice circulația acestora, există persoane care nu țin cont de aceste reguli. În acest sens, șoferii sunt nevoiți să facă anumite manevre pentru a devansa. Însă, ce se întâmplă dacă depășești căruța pe linia continuă, de exemplu?
Atât pe autostrăzi, cât și pe drumurile expres și cele naționale, circulația căruțelor este total interzisă. Și, totuși, există situații în care această regulă nu este respectată de toți participanții la trafic. Chiar și pe drumurile din centrele urbane, astfel de atelaje trase de cai sau împinse cu mâna sunt întâlnite.
Citește și COD RUTIER 2025. Cine sunt șoferii care nu-și mai pot reînnoi permisul auto
Manevra de depășire ar putea fi efectuată doar în anumite condiții, așa cum arată legislația în vigoare.„Se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m”, arată legea.
Legal, depășirea căruței pe drumul cu linie continuă nu poate fi efectuată
„Legea nu prevede nicio excepție care să permită depășirea vehiculelor lente prin încălcarea marcajului continuu. Iar în situația în care sunteți identificat de un polițist rutier depășind un vehicul lent sau un obstacol, încălcând aceste reguli de circulație, vi se poate aplica sancțiune contravențională și o să vi se rețină permisul de conducere pentru 60 de zile”, explică pe contul său de YouTube polițistul Tavi Perțea, arată ProMotor.ro.
Conform noilor prevederi, șoferii trebuie să respecte următoarele instrucțiuni atunci când doresc să depășească alt vehicul:
COD RUTIER 2025. Dacă până acum șoferii care depășeau limita de viteză riscau sancțiuni, acum au mai multă libertate, datorită noilor aparate radar cu marjă de eroare mai mică.
Începând cu 2025, șoferii care depășesc limita legală de viteză cu până la 5 kilometri pe oră nu vor mai primi amendă. Aceasta este o schimbare care le oferă mai multă flexibilitate conducătorilor auto. Astfel, în localitățile din România, limita de viteză rămâne la 50 km/h, dar șoferii pot circula cum maxim 55 km/h fără a risca o sancțiune. În anumite zone semnalizate, limita poate ajunge și la 80 km/h pentru vehiculele din categoriile A și B.
Pe drumurile naționale europene, viteza maximă legală este de 100 km/h pentru categoriile A și B, iar pentru categoriile C, D și D1, este de 90 km/h. În cazul vehiculelor din categoriile A1, B1 și C1, limita este de 80 km/h.
Pe drumurile expres, limita de viteză este de 120 km/h pentru categoriile A și B, iar pentru celelalte categorii, limitele sunt de 100 km/h (C, D, D1) și 85 km/h (A1, B1, C1), potrivit Fanatik.ro.
Citește și COD RUTIER 2025. Cine sunt șoferii care nu-și mai pot reînnoi permisul auto
Pe autostrăzi, limita este de 130 km/h pentru categoriile A și B, 110 km/h pentru categoriile C, D și D1, și 90 km/h pentru A1, B1 și C1.
Șoferii care depășesc limita de viteză legală cu 10 – 20 km/h sunt sancționați cu 2-3 puncte amendă (330-495 lei) și 2 puncte penalizare.
Cei care depășesc viteza legală cu 21 – 30 km/h sunt sancționați cu 5-6 puncte amendă (660-825 lei) și 3 puncte penalizare.
Șoferii care depășesc viteza legală cu 31 – 40 km/h sunt sancționați cu 6-8 puncte amendă (990-1.320 lei) și 4 puncte penalizare.
Cei care depășesc viteza legală cu 41 – 50 km/h primesc între 9-20 puncte amendă (1.485-3.300 lei) și 6 puncte penalizare.
Cei care depășesc cu peste 50 km/h primesc între 9-20 puncte amendă și se aleg și cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.