CODUL RUTIER 2025. Cine sunt șoferii care sunt obligați prin lege să dea examen auto, deși au permis de conducere

Permisul de conducere este documentul oficial prin care se atestă aptitudinile și cunoștințele necesare pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice. Statutul de conducător auto este unul dobândit prin examen auto. Categoriile de permis care există în România sunt multiple, iar fiecare dintre acestea le permite șoferilor să conducă anumite tipuri de autovehicule.
Alina Costache
05 ian. 2025, 18:52
CODUL RUTIER 2025. Cine sunt șoferii care sunt obligați prin lege să dea examen auto, deși au permis de conducere

Ce faci dacă îți este suspendat permisul de conducere în România? Suspendarea permisului de conducere reprezintă retragerea temporară a dreptului unui șofer de a conduce pe drumurile publice din România, ca urmare a încălcării Codului Rutier. Durata de suspendarea a permisului de conducere diferă în funcție de gravitatea abaterii. Conform Codului Rutier, suspendarea poate fi decisă pentru o perioadă de 30, 60 sau 90 de zile.

Citește și: Cod rutier 2025. Amenzi de 1.600.000 de lei în 24 de ore, aproape 200 de permise reţinute

Permisul de conducere este suspendat pentru 30 de zile în următoarele situații:

Depășirea vehiculelor care așteaptă la semafor sau la o trecere la nivel cu calea ferată.
Neacordarea de prioritate pietonilor sau vehiculelor.
Ignorarea semnificației culorii roșii a semaforului.
Nerespectarea indicativelor polițistului sau neraportarea unui accident soldat cu pagube materiale.

 

Permisul de conducere este suspendat pentru 60 de zile în următoarele situații:

Dacă un șofer acumulează 15 puncte de penalizare într-un interval mai mic de 12 luni, permisul poate fi suspendat pentru 60 de zile. Această măsură este aplicată și în cazul următoarelor infracțiuni:

Producerea unui accident soldat cu pagube materiale din cauza unor manevre ilegale (de exemplu, depășiri neregulamentare sau traversarea pe culoarea roșie a semaforului).
Nerespectarea reglementărilor privind coloanele oficiale sau circulația pe sens opus fără a respecta regulile de depășire.

Citește și: Legea care îi lasă fără permis timp de 10 ani pe șoferii din România! Greșeala majoră care te transformă automat în pieton

 

Șoferii pot rămâne pentru 90 de zile sau mai mult fără permis pentru:

  • Conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor (cu o concentrație de alcool peste 0,40 mg/l sau orice concentrație de droguri).
  • Depășirea limitei legale de viteză cu mai mult de 50 km/h.
  • Implicarea într-un accident soldat cu victime.
  • Conducerea unui autovehicul cu defecțiuni tehnice grave.
  • În cazul în care un șofer comite o nouă abatere în termen de 6 luni de la restituirea permisului, perioada de suspendare poate fi extinsă cu încă 30 de zile.

 

CODUL RUTIER 2025. Cine sunt șoferii care sunt obligați prin lege să dea examen auto, deși au permis de conducere

Permisul suspendat poate fi recuperat la expirarea perioadei stabilite de suspendare, dar există și posibilitatea de reducere a acestei perioade. Astfel, șoferii care au fost sancționați cu suspendarea permisului pentru 60 sau 90 de zile pot solicita o reducere a perioadei de suspendare la 30 de zile, în urma promovării unui examen teoretic.

Această reducere se aplică doar șoferilor care au permis de cel puțin un an și care nu au beneficiat de o reducere similară în ultimii 3 ani, potrivit Capital.

Șoferii care doresc să își recupereze permisul suspendat trebuie să depună o cerere tip, să prezinte o copie a cărții de identitate și dovada achitării amenzii aplicate, apoi să se programeze în vederea susținerii unui examen teoretic. După promovarea examenului, documentele trebuie trimise către Inspectoratul Județean de Poliție.

Ulterior, permisul va fi predat de autoritatea competentă din județul în care șoferul își are domiciliul sau reședința. Dacă suspendarea a fost aplicată într-un alt județ, permisul va fi trimis la serviciul poliției rutiere din județul de domiciliu al titularului.

Aproape 450 de şoferi au rămas fără permise auto în ultimele 24 de ore. Valoarea totală a amenzilor date de poliţiştii români pentru neregulile constatate a depăşit 3,4 milioane de lei

Aproape 450 de şoferi au rămas fără permise auto în ultimele 24 de ore, în urma unor controale făcute de către poliţişti. Potrivit Poliţiei Române, în acelaşi interval, poliţiştii au intervenit la peste 2.400 de solicitări ale cetăţenilor, fiind constatate peste 6.300 de fapte contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor date de poliţişti pentru neregulile constatate a depăşit 3,4 milioane de lei.

La data de 4 ianuarie a.c., poliţiştii au acţionat, la nivel naţional, pentru a preveni faptele antisociale, organizând 397 de acţiuni şi au intervenit la 2.484 de evenimente, dintre care 2.159 au fost sesizate de cetăţeni prin 112.

De asemenea, au fost depistate 13 persoane urmărite naţional şi internaţional, faţă de care au fost dispuse măsurile legale, iar în cauzele instrumentate au fost dispuse 26 de măsuri preventive.

Pentru alte nereguli constatate, poliţiştii au aplicat 6.391 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3.467.491 de lei.

Poliţiştii rutieri au acţionat pentru creşterea siguranţei în trafic, fiind constatate 92 de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Au fost reţinute 447 de permise de conducere, dintre care 201 pentru viteză, 34 pentru alcool şi 12 pentru droguri.

De asemenea, au fost retrase 220 de certificate de înmatriculare.

Sursa citată precizează că tot în cursul zilei de sâmbătă, la nivel naţional, peste 3.400 de poliţişti şi jandarmi au acţionat, în sistem integrat, pentru asigurarea unui climat de ordine publică, prevenirea faptelor cu violenţă, prevenirea traficului şi consumului de droguri, precum şi pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră. Astfel, au fost organizate 425 de filtre, în cadrul activităţilor desfăşurate, fiind verificate 5.792 de autovehicule şi legitimate 9.412 persoane.

Acţiunile pentru prevenirea accidentelor de circulaţie şi creşterea siguranţei în trafic au continuat, fiind efectuate 2.605 testări cu dispozitive etilotest/alcooltest şi 113 cu aparatele din dotare pentru depistarea conducătorilor aflaţi sub influenţa substanţelor psihoactive.

În cadrul acţiunii Blocada, poliţiştii au constatat 26 de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Au fost reţinute 216 permise de conducere, dintre care 13 pentru alcool şi 112 pentru viteză. Totodată, au fost retrase 107 certificate de înmatriculare.

„Siguranţa cetăţenilor este o prioritate! În acest sens, structurile Ministerului Afacerilor Interne acţionează permanent pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea comunităţii, fiind pregătite să intervină atunci când situaţia o impune. Acţiunile poliţiştilor şi jandarmilor pentru menţinerea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică vor continua şi în perioada următoare”, a mai informat Poliţia Română.

 

DailyBusiness
Șoc la început de an! Uleiul și pâinea se scumpesc cu 10%, urmează carnea și lactatele!
Spynews
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și să te trezești mereu odihnit
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
Animalul din România pe care Călin l-a transformat într-o afacere. Puțini români ar fi mizat pe o asemenea fermă. Există deja producție de lapte, în curând și de carne
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit?! Anunțul pentru americani răstoarnă orice calcul: Este inevitabil
Playtech.ro
Orașele din România în care taxele și impozitele scad până la 50%. Anunțul făcut de autorități
DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Adevarul
Cât a ajuns să coste un superb conac boieresc din nordul Moldovei. Prețul de pornire este mai mic decât al unui apartament de la marginea Clujului
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
DeSanto, noi declarații în scandalul cu Jador. Impresarul neagă toate acuzațiile care i se aduc: „Să se jure pe Biblie că nu și-a închis contul singur”
Spynews
Cine este Elisa, românca ucisă de soțul ei, în Italia. A împușcat-o pe femeie la opt luni de la nuntă
Evz.ro
Primăvara din mijlocul iernii. Cât mai ține căldura, de fapt
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
De ce a murit Ilina Pârvu? Ce s-a întâmplat pe fetița pe care o purta în pântece când s-a stins
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Șoc pentru Călin Georgescu. A venit anunțul de retragere: Pur și simplu, amenință cu moartea
StirileBZI
Ar putea crește prețul călătoriei cu mijloacele de transport în comun! Când ar putea intra în vigoare noile prețuri
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut totul pe contul parteneri sale
substantial.ro
Ucraina Evită Modelul Finlandizării în Contextul Conflictului cu Rusia
MediaFlux
ESTE DECIZIA MOMENTULUI pentru pensionari! Casa de Pensii anunță ce se întâmplă cu recalcularea
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”