Schimbări în Codul Rutier 2025. Dacă în 2024 valoarea unui punct de amendă era de 165 lei, de la 1 ianuarie 2025, odată cu majorarea salariului minim pe economie, valoarea punctului de amendă este de 202 lei. Creșterea punctului de amendă va afecta direct valoarea sancțiunilor pentru toate încălcările rutiere. Această modificare vine la pachet cu mai multe măsuri pentru îmbunătățirea siguranței rutiere.
Camere de viteză pe mai multe șosele din România
Camerele mobile, cunoscute de șoferi drept pistoale radar, vor monitoriza traficul și vor identifica încălcarea limitei de viteză. Astfel, șoferii care depășesc viteza legală vor primi amenzile acasă.
„Acest aparat radar va fi observat în afara părții carosabile, pe trepied, pe A1 București-Pitești, pe A2 București-Constanța și pe DN2, în Vrancea. Dispozitivele sunt setate pe modul automat, astfel că vor înregistra toate vehiculele care depășesc viteză legală. La încheierea programului, polițistul va descărca întreaga informație acumulată.”, a explicat Bogdan Oproiu, director adjunct la Direcția Rutieră, la Digi 24.
Filmările stocate vor fi analizate ulterior de alți polițiști. Pe baza numărului de înmatriculare, proprietarul mașinii va fi notificat despre sancțiune. Ulterior, persoana care se afla la volan în momentul depășirii limitei legale de viteză va primi amenda acasă. Dacă proprietarul refuză să spună poliției cine s-a aflat la volan, atunci el este sancționat pentru necomunicare de date cu până la 4.000 de lei.
Citește și: COD RUTIER 2025. Amenda vine direct în plic, verificaţi „Ghişeul”! Unde au fost deja amplasate radarele fixe
Restricții pentru șoferii tineri
Șoferii cu experiență de conducere mai mică de un an nu vor mai avea voie să conducă vehicule care depășesc 100 CP. „Conducătorilor cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi celor care au o experienţă de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B, le este interzis să conducă vehicule care depăşesc 100 CP (cal putere), respectiv 75 kw în cazul vehiculelor electrice”, potrivit proiectului de lege propus.
Șoferii pot fi înștiințați printr-un SMS atunci când le expiră permisul de conducere
Este un alt proiect de lege propus către Parlament, care, dacă va fi aprobat, va ușura întreg procesul de preschimbare a permisului, odată cu programările șoferilor făcute din timp.
Schimbări la examenul auto
Începând din anul 2025, dacă proiectul de lege se aprobă, persoanele care trebuie să susțină proba practică a examenului auto vor putea merge în orice oraș din țară. Până acum, candidații trebuiau să meargă în localitatea de domiciliu pentru a susține examenul practic. De asemenea, modificările aduse Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 vizează și reducerea timpilor de așteptare între promovarea examenului teoretic și susținerea celui practic.
O propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care a intrat în dezbatere la Senat, prevede că examenul pentru permisul de conducere să fie susținut doar cu examinatori atestați, aleși prin tragere la sorți.
RCA pentru biciclete și trotinete electrice
O altă decizie importantă de modificare a Codului Rutier este și proiectul de lege care prevede modificarea reglementărilor privind asigurările de răspundere civilă obligatorii. Astfel, s-ar putea extinde obligația de asigurare asupra mai multor vehicule, inclusiv asupra bicicletelor electrice și trotinetelor electrice.
Valabilitatea permisului de conducere s-ar putea modifica în 2025
Valabilitatea permisului de conducere ar putea crește de la 10 ani, cât este în prezent, la 15 ani. Persoanele mai în vârstă vor trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, iar cei trecuți de 80 de ani, la fiecare doi ani. Această modificare implică și un control medical mai des, în urma căruia se primește confirmarea că șoferul este sau nu apt pentru condus.