Codul Rutier 2025. Ei, bine, verificarea rovinietei se face prin intermediul unor camere video amplasate pe drumurile naționale și autostrăzi, care citesc numerele de înmatriculare și verifică în baza de date dacă vehiculul are rovinieta valabilă.
Pentru a scăpa de această taxă, unii şoferi încearcă să scape de plata acestei taxe şi îşi acoperă plăcuţele de înmatriculare, de regulă cu folie sau cu vopsea reflectorizantă. Numai că această metodă de a fenta plata rovinietei se întoarce, de cele mai multe ori, împotriva lor şi le scoate din buzunar mult mai mulţi ani decât ar fi trebuit să scoată dacă îşi cumpărau rovinieta.
O astfel de practică se sancționează cu o amendă ce se regăsește în clasa I de sancțiuni.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni conducerea unui vehicul pe ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numărului de înmatriculare”, arată Art. 99 (1) din legea 195/2002.
Şoferii care îşi acoperă numerele de înmatriculare pot fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 405 și 607,5 lei, scrie Pro Motor. Iar asta nu e tot.
Ar putea fi trimisă, în mod automat, o alertă în sistemul de supraveghere a drumurilor, iar operatorul poate sesiza poliția rutieră. Următorul pas este demararea unei anchete pentru identificarea autoturismului care a folosit drumul naţional sau autostrada fără să plătească rovinietă.
Amenda îi ajunge contravenientului prin poștă. Pe lângă amenda primită din cauza faptului că şi-a acoperit plăcuţele de înmatriculare, contravenientul poate fi amendat şi pentru că a circulat fără rovinietă.
Lipsa unei roviniete se sancţionează cu amendă cuprinsă între 250 și 500 de lei. Amenda poate să ajungă la 4.500 de lei, în cazul camioanelor de mare tonaj, potrivit sursei citate.