CODUL RUTIER a fost respins în Parlament. Ce trebuie să ştie TOŢI şoferii

CODUL RUTIER. Senatul a respins, luni, cu o majoritate covârşitoare, proiectul noului Cod Rutier, prin care erau înăsprite sancţiunile pentru fapte cu pericol social deosebit şi nerespectarea regulilor privind circulaţia oe drumurile publice. În aceste condiţii, rămâne în vigoare Codul Rutier din ianuarie 2013. 
Filip Stan
05 mart. 2014, 08:18
CODUL RUTIER a fost respins în Parlament. Ce trebuie să ştie TOŢI şoferii

CODUL RUTIER. Senatorii au adoptat, cu 119 voturi „pentru, două „împotrivă” şi o „abţinere” raportul de respingere a Proiectului de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe crumurile publice.

Raportul de respingere a fost propus plenului Senatului de Comisia pentru administraţie publică, cea juridică şi cea de apărare.

NOUL COD RUTIER. Proiectul privind modificarea OUG 195/2002 prevedea înăsprirea sancţiunilor pentru fapte cu pericol social deosebit şi care influenţează direct siguranţa traficului, precum nerespectarea normelor privind trecerea la nivel cu calea ferată, conduerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, conducerea pe autostradă pe contrasens sau a unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, dar şi pentru depăşirea limitei legale de viteză cu peste 60 km/h.

Senatul este prima cameră a Parlamentului sesizată cu privire la noul Cod Rutier.

CODUL RUTIER în vigoare este valabil din data de 19 ianuarie 2013, cînd au intrat în vigoare noile reguli de eliberare a permiselor, care presupun, între altele, şi efectuarea unor examene medicale. De altfel, în ultima lună numai în Bucureşti au fost eliberate 40.000 de permise noi de conducere, cele mai multe solicitări venind din partea persoanelor de vârsta a treia şi a şoferilor profesionişti.

Nu doar şoferii români vor fi afectaţi de schimbări, începând cu 19 ianuarie 2013 toate noile permisele de conducere eliberate în Uniunea Europeană urmând aibă un format standard, asemănător unui „card de credit” din plastic.

COD RUTIER. Principalele modificări care intra în vigoare din 19 ianuarie 2013 sunt următoarele:

Introducerea unei noi categorii de permis de conducere, pentru motorete

Pentru a conduce motorete, în Uniunea Europeană nu era necesar un permis. Cu toate acestea, statisticile privind accidentele demonstrează un risc ridicat de accidente în care sunt implicaţi participanţi la trafic foarte tineri. În unele state membre se permite folosirea motoretelor de către persoane foarte tinere, de exemplu de la 14 ani. Prin urmare, s-a introdus o nouă categorie de permis armonizată, AM, care poate fi obţinută după trecerea unui test teoretic obligatoriu.

Aceasta ar trebui să permită un control mai bun al acestui grup vulnerabil de participanţi la trafic, precum şi sensibilizarea acestora cu privire la normele rutiere. De asemenea, va clarifica situaţia traversării frontierei de către conducătorii de motorete sau a închirierii unei motorete în vacanţă. Mai mult, statele membre pot impune ca solicitanţii să treacă un test de verificare a aptitudinilor şi comportamentului pentru această categorie.

COD RUTIER. Introducerea unui criteriu de putere/greutate pentru motocicletele uşoare (categoria de permis A1)

Motocicletele uşoare erau limitate la 125 cc şi 11 kW. Nu se impunea niciun raport putere/greutate. Acest lucru putea duce la apariţia unor vehicule din ce în ce mai uşoare, obţinându-se astfel o creştere constantă a posibilităţilor de acceleraţie şi de viteză maximă. Prin urmare, titularii de permise pentru categoria A1 pot conduce numai motociclete uşoare cu o capacitate cilindrică de maximum 125 centimetri cubi, cu o putere de maximum 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg. Toate statele membre trebuie să introducă această categorie de permis, care nu exista până acum în toate.

Accesul treptat la cele mai puternice motociclete

Legislaţia anterioară a permis multor tineri fără experienţă practică să conducă motociclete din cea mai mare categorie de putere. Statisticile privind accidentele demonstrează că riscul de accident al conducătorilor de motociclete grele începători este deosebit de ridicat la vârste de sub 24 de ani. Mai mult, este imposibil să se verifice dacă s-a dobândit efectiv vreo experienţă pe o motocicletă limitată. În interesul siguranţei rutiere, s-au introdus noi criterii privind vehiculul, vârsta minimă şi accesul.

COD RUTIER. O nouă categorie A2 cu noi caracteristici tehnice

Precedenta categorie A, care era împărţită într-o parte limitată şi o parte nelimitată, este acum împărţită în două categorii distincte, „A2” şi „A”. Pentru categoria A2 s-a introdus o cerinţă tehnică suplimentară pentru a se evita reducerea capacităţii motocicletelor („downtuning”).

COD RUTIER. Noi norme privind vârsta minimă şi accesul

Pentru categoria A2, vârsta minimă este stabilită la 18 ani. Dacă un stat membru stabileşte vârsta minimă pentru categoria A1 la 17 sau 18 ani, vârsta minimă pentru categoria A2 va fi de 19 şi 20 de ani, deoarece între vârsta minimă pentru categoria A1 şi vârsta minimă pentru categoria A2 trebuie să fie doi ani.

Dacă solicitantul a dobândit o experienţă de doi ani pe o motocicletă din categoria A1, el trebuie să treacă doar un test de verificare a aptitudinilor şi comportamentului sau să absolve un curs de formare.Pentru categoria A:

– pentru accesul treptat, solicitantul trebuie să fi obţinut o experienţă de doi ani pe o motocicletă din categoria A2 şi să treacă doar un test de verificare a aptitudinilor şi comportamentului sau să absolve un curs de formare. Dacă aceste două condiţii sunt îndeplinite, el va avea dreptul să conducă vehicule din categoria A de la vârsta de 20 de ani (sau eventual 21 sau 22, în funcţie de vârsta minimă pentru A2).

– pentru accesul direct, limita privind vârsta minimă a fost ridicată de la 21 de ani (cum era anterior) la 24 de ani.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se plantează, de fapt, în luna ianuarie. Abia atunci o să ai o recoltă frumoasă. Toți românii care stau la curte trebuie să știe
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Furtuna de zăpadă a făcut ravagii. Imagini apocalitpice. Sute de mii de oameni, fără curent electric
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia declară stare de urgență federală din cauza scurgerii de țiței în Marea Neagră
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)