CODUL RUTIER, modificat. Ce obligaţii au şoferii începând cu 28 septembrie

COD RUTIER 2014: Codul rutier a fost modificat, la începutul acestei luni, printr-o ordonanţă a Guvernului. Modificările, care vor intra în vigoare duminică, se aliniază la reglementările europene în vigoare. Astfel, şoferii vor fi amendaţi, începând cu 28 septembrie, dacă nu îi obligă pe ceilalţi pasageri să poarte centura de siguranţă, mai ales dacă este vorba despre copii.
Filip Stan
23 sept. 2014, 09:43
CODUL RUTIER, modificat. Ce obligaţii au şoferii începând cu 28 septembrie

COD RUTIER: Documentul intrat în vigoare stabileşte faptul că şoferii vor fi penalizaţi în trafic dacă nu îndeplinesc anumite reguli. Este vorba, în mare parte, despre regulile privind purtarea centurii de siguranţă, atât în ceea ce-l priveşte pe şoferul maşinii, cât şi pe pasageri. Concret, în primul rând, şoferii vor avea obligaţia de a-i informa pe pasageri cu privire la obligaţia legală de a purta centura de siguranţă pe drumurile publice. Astfel, conducătorii auto sunt cei care vor fi traşi la răspundere dacă regulile sunt încălcate. Mai mult, spune actul normativ, şoferii vor avea obligaţia de a se asigura, înainte de a pleca de pe loc, că minorii poartă centurile de siguranţă sau că sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune omologate. 

Cum mergem cu copiii în maşină Este vorba despre scaune speciale prevăzute cu sisteme de fixare şi asigurare gândite pentru confortul şi siguranţa celui mic. Scaunele se fixează de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranţă a maşinii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate în funcţie de vârsta şi greutatea celor mici. Începând de duminică, este strict interzis transportul copiilor de până la trei ani în maşini care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă. Excepţie de la această regulă vor face autovehiculele destinate transportului public de per-soane, precum şi taxiurile, dacă în acestea din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. „Copiii cu vârste de peste trei ani, având o înălţime de până la 150 cm pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, se mai arată în documentul citat. 

Puncte de penalizare Astfel, va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare „nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de a se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate”. La aceasta se adaugă patru sau cinci puncte de amendă, adică între 360 şi 450 lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 lei. Amenda se reduce la jumătate dacă este plătită în 48 de ore – sau două zile lucrătoare.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, clarificarea procedurii de sancţionare pentru nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă, în cazul per-soanelor minore transportate, este necesară întrucât actuala normă nu permitea amendarea şoferului pentru săvârşirea faptei de către o persoană minoră.

COD RUTIER: Cel mai important punct din document arată că în cazul unui accident, şoferul poate da probe biologice direct la faţa locului, în ambulanţă, în prezenţa unui poliţist, dar şi în unităţi de asistenţă medicală.

Acum, probele de sânge, în astfel de cazuri, se recoltează doar la IML. În plus, posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă tractoare cu masa maximă de 3,5 tone, iar conducătorilor auto care au provocat un accident cu victime, pentru că nu au respectat regulile de circulaţie, li se poate anula permisul de conducere, chiar dacă nu au fost condamanaţi la închisoare, ci s-au ales doar cu o amendă. În acest proiect se clarifică şi regimul cetăţenilor străini. Cei care locuiesc de cel puţin şase luni în România pot solicita obţinerea unui permis de conducere şi îşi pot înmatricala maşinile pe teritoriul ţării noastre. Proiectul se află în dezbatere publică până pe 22 august. 

VEZI AICI INTEGRAL PROIECTUL DE MODIFICARE A CODULUI RUTIER 

COD RUTIER 2014: Guvernul internţionează să modifice din nou OUG 195/2002, referitor la circulaţia pe drumurile publice. Printre principalele modificări sunt următoarele: 

– Posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă, pe drumurile publice, tractoare cu masa maximă de 3,5 tone. 

COD RUTIER: Motivul banal pentru care şoferii riscă amenzi de 5000 de lei 

– Se clarifică regimul cetăţenilor străini care locuiesc de cel puţin şase luni în România şi care pot solicita obţinerea unui permis de conducere. 

COD RUTIER 2014: Cum poţi să afli câte puncte de penalizare ai 

– Permisul de conducere poate fi anulat chiar şi în varianta în care şoferul care a provocat un deces sau vătămare corporală primeşte drept pedeapsă amendă, nu doar dacă este condamnat la închioare. Noua formă stabileşte drept condiţie de anulare a permisului de conducere situaţia următoare: “titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa închisorii sau amenzii ori când instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie”. Forma actuală, aflată acum în vigoare, este mai puţin specifică: “titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie”. 

VEZI AICI INTEGRAL PROIECTUL DE MODIFICARE A CODULUI RUTIER

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București