Codul rutier s-a schimbat iar! Amendă de peste 1000 de lei pentru această greşeală banală

Noul Cod Rutier vine cu sancţiuni mai dure pentru şoferi, fiecare ar trebui să lectureze modificările înainte de a urca la volan. Cuantumul amenzilor este calculat la valoarea actuală a punctului de amendă, adică 145 de lei.
Filip Stan
07 feb. 2022, 21:25
Codul rutier s-a schimbat iar! Amendă de peste 1000 de lei pentru această greşeală banală

Codul rutier s-a schimbat din nou din această lună. Nerespectarea acordării de prioritate, atât a pietonilor aflați pe trecerea de pietoni, cât și a vehiculelor îndreptățite, se sancționează cu o amendă între 870 și 1.160 lei. Dacă în urma nerespectării se produce un accident, cuantumul amenzii crește la o valoare cuprinsă între 1.305 și 2.900 lei.

Șoferii ar putea primi amenzi mai mari dacă nu plătesc taxa de drum, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor. Oficialii mai doresc ca rovinieta să fie plătită pentru distanțele parcurse și nu pentru perioade fixe.

COD RUTIER 2022 Veste teribilă pentru șoferii care suferă de anumite boli. Pot rămâne fără permis în doar trei zile!

Alin Șerbănescu, reprezentant al Ministerului Transporturilor, a arătat că amenzile pentru neplata rovinietei vor crește cu până la 275 de lei în cazul autoturismelor și se vor tripla în cazul unui camion. În cazul mașinilor de mare tonaj se va ajunge la o amendă de 12.000 de lei.

Pe lângă noua contravenție, OG 1/2022 referitoare la codul rutier mai aduce și sancționarea dură a comportamentului agresiv în trafic, schimbări la reducerea, la cerere, a perioadei de suspendare a permisului, înăsprirea, în general, a sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de circulație și introducerea de amenzi noi.

Totodată, în curând, la depășirea limitei de viteză cu peste 70 km/h, șoferii vor risca amendarea drastică și suspendarea permisului pentru patru luni.

Documentele pe care trebuie să le viseze orice şofer

Cele mai importante schimbări din Codul Rutier

O ordonanță simplă pentru modificarea Codului rutier a fost oficializată vineri, astfel încât circulația rutieră să fie mai sigură, iar numărul accidentelor rutiere să scadă. De principiu, modificările vizează mecanismele de sancționare a încălcării legislației rutiere, în sensul înăspririi sancțiunilor existente și introducerii unora noi. Astfel, va putea fi sancționat condusul agresiv, iar mersul pe banda de urgență a autostrăzilor va fi amendat mai drastic, printre altele.

OG nr. 1/2022, oficializată vineri, prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 89, include prevederi care vizează, de principiu, majorarea sancțiunilor existente în legislația rutieră sau introducerea unora noi. Unele prevederi se aplică deja de azi, după trecerea a trei zile de la apariția ordonanței, însă altele se vor aplica după mai multe zile. Să le luăm pe rând.

COD RUTIER 2022. Ce riscă şoferii care nu trag frâna de mână când parcheză. Amenzi colosale dacă eşti prins de radar
1. Sancționarea comportamentului agresiv. Printre altele, în categoria comportamentului agresiv în trafic sunt incluse schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, cu scopul de a depăși o mașină sau un șir de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de ajutor (sau de mână, așa cum e cunoscută), folosirea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase (flash-uri), mersul pe o roată, în cazul motocicletelor etc. În cazul comportamentului agresiv în trafic, ordonanța de Guvern stabilește sancțiuni progresive, în funcție de gravitatea faptelor, care se pot traduce în amenzi și suspendarea permisului auto, însă numai începând din 27 februarie.

2. Sancțiune suplimentară pentru întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens. Acum, cei ce întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens riscă doar amendarea (amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni – 1.305 și 2.900 de lei). De luna viitoare însă, mai exact, din 27 februarie, acești șoferi vor primi și sancțiunea suplimentară de suspendare a dreptului de a conduce timp de 120 de zile.

3. Mersul pe banda de urgență a autostrăzii, sancționat mai dur din februarie. Șoferii care obișnuiesc să meargă pe banda de urgență, din varii motive, vor risca amenzi mai mari, începând din 27 februarie, respectiv cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, față de 580 – 725 de lei, cât sunt amenzile acum. În plus, sancțiunea contravențională complementară privind punctele de penalizare (trei puncte de penalizare) se va înlocui cu suspendarea permisului de conducere timp de 90 de zile.

COD RUTIER 2022. Amenzi uluitoare pentru şoferi, 2900 de lei pentru cine merge pe banda de urgenţă DOCUMENT
4. Din februarie, se mărește perioada de suspendare pentru nerespectarea regulilor la traversarea șinelor de tren. Actul normativ prevede și majorarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată. Măsura se va aplica tot din 27 februarie 2022.

5. Depășirile neregulamentare, pedepsite mai aspru de luna viitoare. Prin ordonanța de față se stabilește majorarea, din februarie, a pedepselor pentru nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depășire de la 580 – 725 de lei, cât e acum amenda, la 870 – 1.160 de lei, iar perioada de suspendare a permisului de conducere se mărește de la 30 la 60 de zile.

6. A apărut interdicția conducerii unei mașini pentru cei cu permis străin care încalcă grav regulile de circulație. Actul normativ apărut recent reglementează, pe lângă toate cele amintite, și interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, urmare a condamnării penale pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină.

7. Tot de luna viitoare apare un nou prag de viteză pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a permisului auto. Mai exact, depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză va însemna aplicarea unei perioade majorate de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv de 120 de zile.

8. Au fost stabilite datele de identificare ale șoferului ce trebuie transmise poliției de proprietarul mașinii. Concret, dacă nu proprietarul unei mașini este cel care a încălcat legislația rutieră, ci o altă persoană, primul va trebui să transmită autorităților numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.

9. Posibilitatea de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto se va elimina de luna viitoare. În plus, va apărea posibilitatea de a susține testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, care permite reducerea perioadei de suspendare, la orice serviciu al poliției rutiere.

10. Dacă nu trag frâna de mână sau nu lasă mașina „în viteză” când o parchează, șoferii vor primi puncte de penalizare. Concret, OG 1/2022 prevede că șoferul unei mașini ce staționează pe un drum public va trebui să se asigure, atunci când pleacă de lângă ea, că a acționat frâna de ajutor, a oprit motorul și a cuplat o treaptă de viteză, altfel va risca, din februarie, să fie sancționat, scrie avocatnet.ro

DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță! Se schimbă cărțile de identitate în România!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care circulă cu anvelope all season în timpul iernii. Anunțul oficial făcut de RAR
Capital.ro
Regulă nouă pentru proprietarii auto din România. Certificat obligatoriu după 29 noiembrie
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Ciolacu anunță CREȘTEREA salariului minim european în România
Adevarul
Bani însângerați: Cum stimulează plățile militare economia în zonele sărace ale Rusiei. „A merge pe front și a fi ucis un an mai târziu este mai rentabil”
wowbiz.ro
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum: "Mi-ar plăcea ca Honorius să iasă public și să spună, chiar sunt pusă într-o sit
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Viața la bloc, cheltuieli la comun. Cine plătește, de fapt, pentru reparații
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
MAE: Încă doi români au fost găsiți morți în urma inundațiilor devastatoare din Spania. Bilanțul românilor a ajuns la 9 în total
Cancan.ro
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul îți vrea banii. Închisoare dacă nu plătești. ANAF a dat ordin
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Incident neobișnuit în Piața Unirii: Stâlp de iluminat montat invers după ce a căzut pe tramvai
MediaFlux
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva