După schimbul de replici dintre cele două palate, Codul Silvic intră, miercuri, la votul final, în Camera Deputaţilor.
„Astăzi la Camera Deputaților va fi votul final pentru Codul silvic și toți membrii Guvernului care suntem și deputați o să mergem la vot. Este un foarte mare pas înainte. Nu cred ca este perfect Codul Silvic in forma actuala, se mai pot aduce imbunătăţiri, dar oricum este mult mai bun decat ce s-a facut pana in acest moment si inclusiv acea idee a limitarii la 30% a prezentei pe piata a unei singure companii este un lucru bun care ne ajuta sa pastram si o piata competitiva si o protectie sporita a mediului forestier”, a declarat Victor Ponta.
CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis, pe Facebook: Defrişările ilegale, o problemă de securitate naţională
Premierul a anunţat că, în şedinţa de Guvern de miercuri, se va aproba printr-un proiect de lege, măsura interzicerii temporare a exporturilor de lemn neprelucrat și introducerea pentru viitor a unui sistem de licențiere special.
„Astăzi, pentru a fi cât mai puțin criticabili de către instituții internaționale sau companii, adoptăm ca proiect de lege, în procedură de urgență, proiectul privind interzicerea temporară a exporturilor de lemn neprelucrat și un sistem de licențiere special pentru exporturi, pentru viitor, care va face un control și o transparență extraordinară, de care aveam de mult timp nevoie, referitoare la exportul de lemn„, a precizat premierul în cadrul ședinței de Guvern.
Ponta a adăugat că pe marginea proiectului act normativ a discutat și cu președinții celor două Camere ale Parlamentului.
„Și cu domnul președinte Tăriceanu și cu domnul președinte Zgonea și se poate, într-o săptămână în fiecare Cameră, să trecem acest proiect de lege. L-am informat și pe președintele Iohannis. Sunt convins că în cele două Camere vom vedea încă o dată cine vrea să apere patrimoniul forestier național și cine face lobby pentru tot felul de firme și exportatori de bușteni și de lemn din România, și se vede la vot lucrul acesta”, a explicat premierul.
Victor Ponta a adăugat că prin propunerea de act normativ se va putea ajunge la măsuri concrete de limitare, reglementare și transparentizare a modului în care se exploatează lemnul în România.