Coif de sorginte vikingă, recuperat de poliţiştii din Iaşi. Bunul este apreciat de specialiştii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă.
”Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale – Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Naţional, împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Iaşi – Serviciul de Investigaţii Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani, au recuperat, la data de 7 februarie 2021, un bun arheologic de mare valoare, respectiv calota unui coif medieval de sorginte varegă (vikingă)”, a transmis, vineri, Poliţia Română.
Sursa citată anunţă că investigaţiile în cauză au început în luna decembrie 2020, în urma unor indicii obţinute de poliţişti, coiful fiind iniţial descoperit în timpul unor lucrări de amenajare efectuate, în anul 2010, pe râul Siret, fără a fi însă declarat şi predat la data respectivă autorităţilor competente.
”Bunul cultural poate fi datat în secolele X-XIII şi reprezintă un tip de coif întâlnit cel mai adesea în spaţiul Baltic şi al Rusiei Kievene. Acesta este apreciat de specialiştii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă, fiind unicat în România şi printre puţinele exemplare cunoscute în Europa”, au mai transmis poliţiştii, conform News.ro.
Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor circumstanţelor, iar bunul cultural în cauză a fost predat Complexului Muzeal Naţional ,,Moldova” Iaşi, în vederea declanşării procedurii de clasare în patrimoniul cultural naţional.
Radu Zaina, un bărbat din comuna Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, a ţinut timp de trei ani, în podul casei sale, într-o pungă, un coif corintic vechi de 2.500 de ani, în valoare de peste 400.000 de euro.
Totul a început în urmă cu trei ani, atunci când bărbatul, în vârstă de 51 de ani, din comuna din Iaşi a mers la scăldat împreună cu alţi săteni. La un moment dat, pe fundul râului, bărbatul a simţit ceva metalic şi a adus la suprafaţă un coif corintic, respectiv o bucată de istorie veche de 2.500 de ani, mai exact din secolul VI-V înainte de Hristos.
„În urmă cu vreo trei ani, mă aflam la scăldat împreună cu mai mulţi. Siretul trece foarte aproape de localitatea noastră. Am intrat în apă în jurul orei 14. Am intrat până la brâu. La un moment dat, cum călcam fundul apei, am agăţat cu un picior ceva de tablă.
M-am băgat în apă şi am ridicat obiectul respectiv. Am crezut iniţial că este un craniu de om. Coiful era plin de mâl galben în interior, cel mai probabil a fost adus de vreo viitură, de departe. Am mers la mal şi l-am spălat bine. Apoi m-am decis să îl duc la poliţie”, a declarat Radu Zaina pentru Ziaruldeiasi.ro, în urmă cu o lună.