Cojile de cartofi țin sub control tensiunea arterială. Cojile de cartofi conțin pigmenți numiți flavonoide, cu acțiune antioxidantă și antitumorală, vitamine din complexul B, fibre almentare, compuși fenolinici cu efect de reglaj asupra activității cardiace.
Cojile de cartofi mențin părul tânăr. Pune la fiert cojile de cartofi timp de 10 minute, strecoară-le și pune lichidul rezultat peste păr, cu ajutorul unor pensule. Lasă lichidul să acționeze 30 de minute și șamponează părul. Repetă operațiunea peste două zile. Acest tratament ajută la încetinirea procesului de albire a părului.
Cojile ajută la tratarea reumatismului. Fierbe cojile, apoi aplică-le sub formă de cataplasmă caldă pe articulațiile afectate de reumatism, pe eczeme sau pe rănile care se cicatrizează greu.
Cojile, leac pentru afte bucale. Tratamentul cu coji de cartofi, perfect natural, are efecte antiinflamatoare ce previn extinderea și agravarea aftelor. Se clătește gura cu decoct de coji de cartofi, de trei ori pe zi, până la vindecare.
Cojile, remediu pentru sinuzită. Curăță patru cartofi, iar cojile fierbe-le într-un litru de apă. Fă inhalații de două – trei ori pe zi.
Curăță calcarul de pe veselă. Vasele pătate de calcar pot fi fierte în apă, împreună cu coji de cartofi. Lasă farfuriile și paharele la scurs, rezultatul va fi excelent.
Ăndepărtează negii. Coaja de cartof aplicată pe suprafața negilor, lăsată să acționeze peste noapte, la somn, poate oferi rezultate spectaculoase pe termen lung.
Dacă iubiţi preparatele din cartofi, această reţetă este ideală, fiind extrem de simplu de realizat. Aveţi nevoie de cartofi fierţi, sare, pătrunjel, smântână şi unt.
Se fierb carfofii întregi, timp de 20 de minute, după care se decojesc și se lasă câtva minute la răcit. După aceea, se zdrobesc, dar nu ca la piure, ci se lasă mai mari, se adaugă sarea, untul, smântâna, toate după gustul fiecăruia, apoi se presară pătrunjel tocat mărunt. Se amestecă totul și se servește!