Cojile de ceapă, un remediu naturist excepţional pentru multe boli atunci când nu ajung la gunoi

Ceapa este un aliment-medicament, adesea recomandata in cazul problemelor respiratorii, inclusiv tuse si raceala. Ceapa cruda poate fi utilizata si ca expectorant, iar siropul de ceapa este un remediu excelent impotriva tusei.
Alina Costache
21 ian. 2021, 08:49
Cojile de ceapă, un remediu naturist excepţional pentru multe boli atunci când nu ajung la gunoi

Cojile de ceapă au o mulţime de înterebuinţări deşi cel mai adesea sfârşesc nemeritat în coşul de gunoi al gospodinelor. Cojile de ceapă conțin substanțe ce îți întăresc sistemul imunitar și ajută la tratarea tusei seci. De asemenea, acest ceai te ajută să scapi de durerile de cap. V-am făcut curioşi? Vă prezentăm un amplu articol despre beneficiile acestui reziduu alimentar.

ceapa este un excepţional aliment cu un miros respingător, dar cu efecte benefice, ştie toată lumea. Efecte terapeutice de netăgăduit au însă şi cojile ei. Din cercetările realizate la Institutul de chimie bioorganică din Rusia putem afla ce componenţă boga­tă în elemente curative are produsul acesta sortit arun­cării.

Greşeala banală din salate! De ce nu este bine să mâncăm salată de roşii cu castraveţi şi ceapă
Infuzia preparată din acestea ameliorează tusea, protejează tractul urinar şi întăresc imunitatea. În popor, cojile de ceapă erau folosite ca vopsea naturală pentru colorat lâna. Acestea se fierbeau cu oţet, iar în soluţia obţinută se înmuiau ţesăturile pentru a le conferi o culoare roşcată sau maronie. Ceaiul din coji de ceapă a fost utilizat şi pentru colorarea părului, scrie www.frunza-verde.ro şi, am adăuga noi, încă se foloseşte tradiţional în multe zone din România la vopsitul ouălor de Paşte.

Întrebuinţarea lor nu se opreşte însă aici. Infuzia din coji de ceapă are multiple virtuţi terapeutice, având printre altele puterniceproprietăţi tonice, diuretice, antimicrobiene şi antispasmotice.

Am selectat câteva dintre principalele remedii din coji de ceapă, care se bucură de mare succes mai ales în tradiţia popoarelor slave.

Remedii din cojile de ceapa
Ceaiul din coji scade iritaţia ochilor şi menţine acui­tatea vizuală – o veste bună pentru cei ce au un servi­ciu legat de încordarea sau de suprasolicitarea ve­derii, urmată de înroşirea ochilor şi schimbarea oche­larilor cu dioptrii mai mari.

Ce faci când ai gât roşu: în caz de congestie şi durere la nivelul gâtului, se prepară o infuzie din câteva coji de ceapă la o cană de apă fierbinte; după infuzare, soluţia se strecoară şi se foloseşte când este călduţă pe post de gargară.

În caz de tuse seacă: se toarnă două pahare de apă fierbinte peste doă linguri de coji de ceapă mărunţite şi se fierbe la foc domol timp de 15 minute. După ce se răcoreşte, soluţia se strecoară şi se bea câte un sfert de cană de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.

Pentru întărirea sistemului imunitar, dar şi ca adjuvant în caz de gripă: se amestecă o lingură de coji de ceapă mărunţite cu o linguriţă de pudră de rădăcină de lemn dulce şi o mână de ace de pin (40 – 50 g), peste care se toarnă 2 litri de apă fierbinte; compoziţia se fierbe timp de 20 de minute, se adaugă apoi 2 linguri de măceşe zdrobite şi se mai fierbe timp de un minut. Soluţia se toarnă într-un termos, după 10-12 ore se strecoară şi se ţine la răcoare. Se consumă câte un litru pe zi.

Afte şi gingivită: se clăteşte gura cu o soluţie concentrată din coji de ceapă. Aceasta se prepară din 3 linguriţe de coji de ceapă mărunţite, peste care se toarnă 0,5 l de apă clocotită, iar apoi se lasă la macerat timp de 7-8 ore, se strecoară şi se foloseşte.

Cistită şi alte infecţii urinare: se administrează câte o lingură de decoct din coji de ceapă de 3-4 ori pe zi, care se prepară din 3 linguriţe de coji mărunţite opărite în două pahare de apă clocotită.

Infecţii fungice ale unghiei: se fac băi locale într-o soluţie concentrată din coji de ceapă, timp de 20-30 de minute în fiecare seară, până la vindecare.

Zece probleme tratate cu banalele coji de ceapă, potrivit doctoruluizilei.ro:

1. Iritatia ochilor
Ceaiul din coji de ceapa scade iritatia ochilor si mentine acui­tatea vizuala – o veste buna pentru cei ce au un servi­ciu legat de incordarea sau de suprasolicitarea ve­derii.

2. Hipertensiune
Nu este nevoie sa fierbeti cojile de ceapa in apa, ci doar sa turnati apa fiarta peste acestea, rezultand astfel un ceai. Utilizati-l ca un remediu pentru indepartarea surplusului de sodiu si clor din organism, lucru foarte important pentru persoanele care se confrunta cu probleme de inima. Beti zilnic o ceasca de ceai din frunze de ceapa pentru controlul tensiunii arteriale.

3. Ateroscleroza
Se pun 2 linguri de coji de ceapa la 200 ml alcool, se lasa la macerat timp de 7 zile, se strecoara si se pastreaza in sticluta de culoare inchisa intr-un loc racoros. Se ia cate 15-20 picturi pe zi si o lingurita de ulei de floarea-soarelui. Cele 20 picaturi se iau cu jumatete de ora inainte de masa si de 3 ori pe zi. Tratamentul se face timp de o saptamana, apoi va urma o pauza de o saptamana si se repeta.

4. Spasme musculare
Daca aveti spasme musculare o ceasca de ceai din coji de ceapa, consumata inainte de culcare, va amelioreaza problema si va ajuta sa aveti un somn linistt.

5. Gat rosu
In caz de congestie si durere la nivelul gatului, se prepara o infuzie din cateva coji de ceapa la o cana de apa fierbinte; dupa infuzare, solutia se strecoara si se foloseste cand este calduta pe post de gargara.

6. Tuse seaca
Se toarna doua pahare de apa fierbinte peste doa linguri de coji de ceapa maruntite si se fierbe la foc domol timp de 15 minute. Dupa ce se racoreste, solutia se strecoara si se bea cate un sfert de cana de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele principale.

7. Intarirea sistemului imunitar, dar si adjuvant in caz de gripa
Se amesteca o lingura de coji de ceapa maruntite cu o lingurita de pudra de radacina de lemn dulce si o mana de ace de pin (40 – 50 g), peste care se toarna 2 litri de apa fierbinte.

Compozitia se fierbe timp de 20 de minute, se adauga apoi 2 linguri de macese zdrobite si se mai fierbe timp de un minut. Solutia se toarna intr-un termos, dupa 10-12 ore se strecoara si se tine la racoare. Se consuma cate un litru pe zi.

8. Afte, stomatita si gingivita
Se clateste gura cu o solutie concentrata din coji de ceapa. Aceasta se prepara din 3 lingurite de coji de ceapa maruntite, peste care se toarna 0,5 l de apa clocotita, iar apoi se lasa la macerat timp de 7-8 ore, se strecoara si se foloseste.

9. Cistita si alte infectii urinare
Se administreaza cate o lingura de decoct din coji de ceapa de 3-4 ori pe zi, care se prepara din 3 lingurite de coji maruntite oparite in doua pahare de apa clocotita.

10. Ciuperca unghiei
Zdrobiti cateva coji uscate de ceapa si adaugati peste jumatate de litru de votca. Lasati amestecul la macerat timp de 10 minute. Inmuiati apoi o bucata de tifon curat in acest amestec si, ulterior, aplicati pe unghiile cu probleme de 2-3 ori pe zi. Un alt mod de a vindeca ciuperca unghiilor este de a inmuia unghiile intr-o solutie din foi de ceapa timp de 20-30 de minute.

Cojile de ceapă – un remediu eficient în lupta cu dăunătorii din grădină

Noi deseori trecem pe lîngă metodele vechi şi verificate de sporire a roadei şi luptă cu dăunătorii şi bolile. Coaja de ceapă este una dintre rezervele de sporire a roadei. Decoctul din ea conţine întregul tabel al lui Mendeleev:

Calciu, potasiu, permanganat, magneziu, fier, cupru, seleniu, crom, bor etc. Coaja ucide microflora patogenă din sol, alimentînd totodată plantele cu microelemente. Acţoinează asupra plantelor ca şi tinctura din ginseng asupra omului. Decoctul şi tinctura stimulează creşterea plantelor. Ele devin mai rezistente la boli şi dăunători.

Cojile de ceapă pentru castraveţi

Imediat ce veţi observa că frunzele de castraveţi încep să se îngălbenească, luaţi două mîini de coajă de ceapă, puneţi într-un vas de 10 litri, turnaţi apă şi fierbeţi 5 minute. După care lăsaţi să se infuzeze şi strecuraţi.

La o căldare de apă luaţi 2 l de decoct. Prelucraţi cu stropitoarea castraveţii. Dar trebuie să faceţi acest lucru dimineaţa. Coaja rămasă după strecurare este bună ca mulci.

Ce boli vindeca slanina. Vezi cat de sanatoasa este in realitate
În cazul infestării castraveţilor cu acarieni, folosiţi pentru stropitul plantelor decoctul din coajă de ceapă (200 g de coajă se macerează în 10 l de apă timp de 4-5 zile, după care se strecoară). Se fac cel mult trei stropituri cu un interval de 5 zile.

În lupta cu afidele, este eficient următorul remediu: umpleţi jumătate de căldare cu coji de ceapă, umpleţi căldarea cu apă fierbinte, ţineţi o zi, apoi strecuraţi şi diluaţi cu apă 1:2. Această soluţie poate fi utilizată şi în lupta cu gîndacul de Colorado pe vinete, cartofi.

Pentru protejarea merilor de molie puteţi stropi copacii cu una dintre soluţiile descrise mai sus după înflorire, în prima seară caldă (nu mai puţin de 15 grade), supă asfinţitul soarelui. Prelucrarea se repetă la fiecare 7 zile pe întreaga perioadă de zbor a fluturilor – aproape o lună.

Pentru alimentarea plantelor se folosesc 10 g de coji de ceapă la 5 l de uncrop.

Cojiile mărunţite de ceapă sînt folosite pentru păstrarea îndelungată a fructelor.

Merele, perele sînt ambalate în pungi de polietilenă şi presărate cu coji de ceapă.

Rădăcinoasele nu vor fi afectate de ciuperci dacă vor fi pudrate în prealabil coji mărunţite de ceapă.

Ceapa-scurt istoric

Ceapa, potrivit wikipedia, provine din regiunile de stepă din Asia centrală și de vest, probabil teritoriul Afganistanului de azi. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind apreciat la ca. 5.000 de ani în urmă, cultivat ca plantă medicinală, condiment și ca legumă. În Egiptul antic ceapa era considerată un simbol al vieții eterne, datorită formei sale rotunde și a inelelor concentrice și era oferită zeilor, sau era folosită ca monedă de plată de a ajunge în rai, astfel au fost plătiți și lucrătorii care au clădit piramidele. S-au găsit dovezi, resturi de ceapă la descoperirea mormântului lui Tutankhamon. O tablă cu inscripții sumeriene cuneiforme datând cu 4.000 de ani î.e.n. din Codul lui Hammurabi conține descrieri de ogoare cultivate cu castraveți și ceapă, precum era amitit și ajutorarea săracilor cu pâine și ceapă. La romani ceapa constituia un element important din alimentația de bază. Legionarii romani au fost acei care au contrubuit la răspândirea cepei „cepula“ în Europa centrală. În Evul mediu ceapa nu lipsea de pe masa locuitorilor Europei fiind folosită și ca amulet contra pestei. În secolul al XV-lea olandezii încep să cultive diferite variante de ceapă ca și culoare, formă și gust.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ele sunt cele trei zodii care trec printr-o transformare totală după 1 decembrie. Se îndeplinesc dorințe, se câștigă bani, iar evenimente neașteptate au loc
Capital.ro
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
Playtech.ro
Ludovic Orban rămâne pe buletinele de vot. Ce se intâmplă cu votul tău dacă pui ștampila pe acest candidat
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Campania de donare de sânge Digi24 atrage zeci de medici din București pentru a ajuta pacienții
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili