Colectarea selectivă a deșeurilor, promovată de preoții în biserică. Autoritățile din Iași s-au săturat să mai apeleze la bunul simț al oamenilor. După ce au epuziat toate mijloacele prin care au încercat să îi convingă pe cetățeni să nu mai arunce gunoaie oriunde și oricum, acestea au cerut ajutorul preoților.
În majoritatea parohiilor din județul Iași, preoții au început deja să promoveze intens în cadrul predicilor de după Sfânta Liturghie, colectarea selectivă a deșeurilor.
Din păcate, foarte mulți oameni au recunoscut că nu au făcut asta niciodată și că în timp o să învețe cum să recicleze.
”Noi în primul rând am înțeles oleacă despre ce e vorba. Toate deșeurile astea care sunt, sa le punem fiecare la locul lor. Să le mai spunem și noi, cei care suntem și venim zi de zi la biserică, pentru că sunt persoane care nu înțeleg, chiar nu înțeleg”, au spus enoriașii unei biserici care au asistat la lecția de reciclare selectivă oferită de preotul din sat.
La rândul lor, clericii învață de la specialiștii Gărzii de Mediu cum se face reciclarea și de ce este atât de importantă ca astfel să le ofere enoriașilor date și informații concrete în acest sens.
”Dacă ne vom uita în cartea Facerea din Sfânta Scriptură vom regăsi la început faptul ca Dumnezeu a creat cerul și pământul, mediul înconjurător practic, bun prin excelență. Încercăm ca prin intermediul parohiilor noastre din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor să contribuim în mod benefic la păstrarea unui mediu sau a unui ambient cât mai curat”, a spus preotul Marius Burghelea.
Uniunea Europeană a impus un nivel de colectare selectivă de 50% pentru anul 2021, însă din păcate, România nu se apropie nici măcar acum de 15%.