Documentul va fi folosit de Institutul Național de Expertize Criminalistice pentru redactarea raportului final referitor la incendiul din Clubul Colectiv, expertiza judiciară efectuată la Petroșani fiind o parte din acesta.
„Sarcina principală este a dânșilor (Institutul Național de Expertize Criminalistice, n.r.). Ei vor pune datele cap la cap”, a explicat directorul INSEMEX Petroșani.
În ceea ce privește raportul expertizei judiciare realizată la INSEMEX Petroșani, directorul institutului a menționat că documentul numără 500 de pagini, la care se adaugă anexele. El nu a putut face însă dezvăluiri din raport, menționând că de acest aspect se vor ocupa procurorii de la Parchetul General. ”Fără îndoială că raportul va ajunge public, la un moment dat, când se va decide acest lucru”, a precizat George Găman.
CITEŞTE ŞI Traian Băsescu despre incendiul de la Colectiv: Nu cred într-o înscenare
Potrivit unor surse România TV, raportul a stabilit faptul că nu se confimă ipoteza unei mâini criminale, iar gazele care i-au intoxicat pe tinerii din club au fost produse de buretele care izola fonic.
INSEMEX a finalizat săptămâna trecută expertiza în cadrul anchetei referitoare la incendiul din Clubul Colectiv, după ce în luna decembrie într-un laborator al institutului a fost realizată o simulare la scară a condițiilor din clubul bucureștean.
Expertiza judiciară a fost realizată în colaborare cu Institutul Național de Expertiză Criminalistică, la solicitarea procurorilor Parchetului General.
Specialiștii INSEMEX Petroșani au efectuat, pe 16 decembrie 2015, în laborator, o expertiză tehnică a condițiilor din clubul Colectiv, în încercarea de a determina cauzele și modul în care s-a produs incendiul din 30 octombrie 2015. Simularea a fost efectuată la solicitarea Parchetului General, iar la experimentul judiciar a luat parte și directorul Institutului Național de Expertize Criminalistice, instituție cu care INSEMEX colaborează pentru finalizarea expertizei tehnice.
Directorul INSEMEX afirma, pe 16 decembrie, că în cadrul expertizei tehnice a fost efectuată o simulare ”la o porțiune semnificativă din Clubul Colectiv’. Prin reproducerea evenimentului specialiștii au încercat să determine mecanismul de declanșare a incendiului și modul de propagare al acestuia.
Inițierea incendiului a fost efectuată cu un articol pirotehnic pe o porțiune semnificativă, reprodusă la scară reală ca în Clubul Colectiv.