COLECTIV. Viaţa unor tineri ar fi putut fi SALVATĂ cu un ANTIDOT. Medicamentul a ajuns în România prea târziu

INCENDIU COLECTIV. Vieţile mai multor tineri ar fi putut fi salvate dacă pacienţilor li s-ar fi administrat imediat un antidot pe care însă ambulanţele şi spitalele nu l-au avut. Medicamentul i-ar fi putut salva pe cei intoxicaţi cu fum, însă autorităţile au făcut rost de acest medicament abia duminică, la aproape zece zile de la producerea tragediei.
Iulian Tudor
09 nov. 2015, 12:07
COLECTIV. Viaţa unor tineri ar fi putut fi SALVATĂ cu un ANTIDOT. Medicamentul a ajuns în România prea târziu

INCENDIU COLECTIV. Medicamentul este utilizat în situaţiile intoxicaţiilor cu cianuri, aşa cum a fost şi cazul victimelor care au inhalat fum toxic rezultat din incendiul izbucnit în spaţiu închis, la clubul Colectiv. Acest medicament ajută decisiv la salvarea vieţilor celor implicaţi în astfel de situaţii, însă el trebuie administrat cât mai rapid.

Medicamentul este un tratament-standard în SUA, Marea Britanie sau Franţa, în cazurile de intoxicări cu fum. În România, însă, nici ambulanţele şi nici spitalele nu au avut acest medicament. Cadrele medicale l-au primit abia duminică. Cei de la UNIFARM au cerut o donaţie de la firma producătoare şi au primit 20 de cutii. O cutie costă 700 de euro.

Medicamentul Cyanokit ar fi putut salva mai multe vieţi în condiţiile în care medicii au spus că mulţi pacienţi au murit din cauza complicaţiilor pulmonare severe cauzate de toxinele din fum.

Acest cocktail nemaiîntâlnit până în prezent generează un anumit grad de impredictabilitate în ceea ce priveşte evaluarea evoluţiei pacienţilor, trebuie să fim atenţi şi concentraţi pe evoluţia zilnică„, a declarat prof. dr. Ioan Lascăr, chirurg plastician Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Cyanokit, un medicament aprobat în UE încă din 2007, este utilizat în cazul intoxicărilor cu cianuri, în cazul victimelor care au inhalat, ingestat sau au fost expuse tegumentar fumului toxic rezultat din incendiile izbucnite în spaţii închise.

Citeşte şi INCENDIU COLECTIV. Raport IML: De ce au murit tinerii din club. Rezultatele analizelor toxicologice

În acest context, Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Chirurgie Plastică, Reperatorie şi Arsuri, a declarat că unitatea sanitară a primit de la MS kituri pentru intoxicaţia cu cianuri.

Sunt nişte kituri pentru intoxicaţia cu cianuri, noi având o mică problemă, şi din discuţiile cu ceilalţi medici anestezişti din celelalte spitale, această intoxicaţie cu cianuri nu a părut a fi foarte manifestă pentru că acolo e un întreg mecanism care ar trebui să se regăsească în dozări de metrimoglobină, care la noi şi la celelalte spitale nu au apărut ca fiind mari. Deci n-au existat nişte semne de intoxicaţie cu cianură la bolnavi, la momentul venirii, aşa că utilitatea acelui kit la acel moment mi-e greu s-o definesc, e drept aşa cum ziceau şi colegii din Franţa, ei o dau, o dau spunând că nu are ce să strice sau existând această suspiciune, dacă există această suspiciune până le apar dozări. Mi-e greu să zic de utilitatea lui de la început, dacă a fost, pentru că noi nu ne-am confruntat cu intoxicaţii cu metrimoglobine şi nu au fost semnele unor intoxicaţii severe cu cianuri„, a declarat Adrian Stănculea.

Medicul a explicat şi în ce constă şi cum acţionează intoxicaţia cu cianuri.

„Înseamnă că oxigenul nu se mai leagă de hemoglobină şi nu ar mai fi ajuns la ţesuturi, ar fi făcut acea formă de methemoglobină care nu transportă oxigen la ţesuturi şi acolo s-ar fi regăsit, adică ar fi desaturat pacienţii, saturaţii foarte mici în periferie deşi tu le-ai asigurat un aport de oxigen bun. La mulţi dintre pacienţi nu a fost cazul. Au fost necesare fracţii mici de oxigen pentru ca să obţii o saturaţie bună în ţesuturi, în periferie problema lor fiind cu totul alta, fiind detresa respiratorie acută, adică necesari mari de presiuni din cauza suferinţei pulmonare datorate inhalaţiei termice plus chimice„, a precizat medicul Adrian Stănculea.

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Ce salariu primește un salvamar pe litoralul românesc. Suma pentru care își riscă viața este una mică
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Șoferii iertați după 72 de ore. Poliția nu mai are dreptul să țină permisul
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Pensii mai mari pentru acești români! Anunțul făcut de ministrul Muncii
Adevarul
Scandalul OUG 84. Guvernul face un pas înapoi în privința testelor antidrog. Reacția polițiștilor și a medicilor
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Vestea serii despre Florin Piersic. Îți dau lacrimile
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
wowbiz.ro
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
Strict SECRET în România. Decizia care-l face fericit pe Iohannis. Ordin la Guvern
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini fierbinți cu Aza Gabriela, iubita lui Horațiu Moldovan, în costum de baie!
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
substantial.ro
Protestul spontan al piloților Tarom cauzează pierderi de 2,5 milioane de euro
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!