„Vedem în această perioadă cât de mare este volumul de muncă depus de mulţi dintre medicii din ţară, inclusiv de medicii din Municipiul Bucureşti. Pentru a avea timpi eficienţi de îngrijire a bolnavilor, de realizare corectă a măsurilor de igienă şi protecţie, având în vedere pandemia de COVID-19, considerăm că trebuie identificate soluţii de către autorităţi pentru creşterea urgentă a numărului de medici şi pentru înfiinţarea de posturi acolo unde este nevoie în sistemul medical românesc. Astăzi, de Ziua Internaţională a Medicului, parcurgem cu toţii un an ce va rămâne în istorie ca anul declanşării pandemiei de COVID-19, an în care medicilor li s-au cerut şi mai multe eforturi şi mai multe ore petrecute în îngrijirea pacienţilor”, a arătat preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.
Cătălina Poiană a subliniat faptul că numărul de medici este insuficient raportat la populaţie.
„Am văzut sintagma medici eroi. Eu consider că avem nevoie de medici şi de un număr de medici care să reprezinte o normalitate din punctul de vedere al raportului cu populaţia. Mesajul meu de Ziua Internaţională a Medicului merge, pe de o parte, către autorităţi, cărora le solicităm ca, împreună cu noi, să identifice soluţii pentru creşterea numărului de medici şi pentru îmbunătăţirea continuă a condiţiilor de muncă. Iar colegilor mei medici le mulţumesc. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a fost, este şi va fi întotdeauna alături de dumneavoastră în practicarea profesiei pe care aţi ales-o, o muncă ce implică multiple responsabilităţi şi care este una dintre cele mai nobile„, a adăugat Cătălina Poiană.
Aproximativ 16.000 de medici sunt înscrişi în Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti.
„În Uniunea Europeană sunt aproximativ 1,7 milioane de medici, ceea ce înseamnă că, în medie, un medic deserveşte 260 de locuitori. În comparaţie, în România, unui medic îi revine îngrijirea a 307 locuitori, având în vedere că avem peste 63.000 de medici, potrivit celor mai recente date transmise de Institutului Naţional de Statistică. Dintre aceştia, aproximativ o cincime au fost medici de familie, iar aproape două treimi îşi desfăşoară activitatea în mediul urban„, se arată în comunicat.