Colegiul Medicilor a publicat pe site lista substanţelor interzise în sportul de performanţă

Colegiul Medicilor Bucureşti a pus pe site lista substanţelor interzise în sportul de performanţă, după ce a semnat un protocol cu Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD), prin care doreşte ca tot mai mulţi doctori să cunoască această listă.
Filip Stan
01 feb. 2017, 15:45
Colegiul Medicilor a publicat pe site lista substanţelor interzise în sportul de performanţă

„Este esenţial ca un număr cât mai mare de medici să aibă informaţii despre lista substanţelor interzise în sportul de performanţă, dar şi despre efectul unor astfel de produse asupra sănătăţii celor care fac sport pentru recreere. Un prim pas în direcţia unei informări cât mai eficiente este publicarea şi pe site-ul CMMB a listei interzise „, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, potrivit news.ro.

De aceea, Colegiul Medicilor Bucureşti a semnat, miercuri, un protocol de colaborare cu ANAD pentru a spori colaborarea interinstituţională în direcţia creării şi implementării de programe informativ-educative pentru prevenirea şi combaterea dopajului în sport.

Rolul medicilor în creşterea gradului de conştientizare a publicului (şi îndeosebi a sportivilor) asupra pericolului pe care îl prezintă substanţele de pe lista Interzisă a Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA) este unul de extremă importanţă, în accepţia ambelor instituţii, au declarat reprezentanţii Colegiului Medicilor Bucureşti şi ai Agenţiei Naţionale Anti-Doping.

„Avem nevoie de sprijinul medicilor în apărarea sportului curat. Aportul lor în activitatea de prevenire a dopajului este vital. ANAD organizează o mulţime de cursuri dedicate sportivilor, medicilor sportivi şi personalului asistent al sportivilor, iar faptul că vom colabora cu o instituţie de prestigiu precum Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti ne dă un impuls şi mai mare în combaterea dopajului în sport, prin accesul nemijlocit la un public mai larg”, a declarat Graziela Vâjială, preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping.

Cele două instituţii vor elabora şi desfăşura programe şi acţiuni comune prin care vor încerca să atragă atenţia asupra pericolului consumului de substanţe dopante.

În acest sens, vor elabora documente informative şi vor organiza în comun cursuri de pregătire la care vor lua parte nu doar sportivi profesionişti, amatori sau practicanţi ai sportului recreativ, ci şi medici.

Rolul acestora în creşterea gradului de conştientizare a publicului larg (şi îndeosebi a sportivilor) asupra pericolelor reprezentate de consumarea substanţelor aflate pe „Lista Interzisă” a Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA) este unul de extremă importanţă, în accepţia ambelor instituţii.

„Sportivii nu au voie să consume niciuna din substanţele trecute în această listă. Parcetamol Sinus sau Nurofen, spre exemplu, nu pot fi folosite de sportivi pentru că pentru ei sunt substanţe interzise. Această listă se actualizează anual sau ori de câte ori este nevoie”, a explicat directorul general al ANAD, Valentina Alexandrescu.

Ea a precizat că sălile care comercizalizează suplimente alimentare sunt obligate să trimită la ANAD lista lor, pentru verificare.

„Legea nr. 104/2008 privind prevenirea şi combaterea producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante cu grad mare de risc are o anexă în care au fost extrase anumite substanţe care au grad mare de risc şi sunt periculoase şi pentru populaţie, cum ar fi steroizii anabolici, hormonul de creşetere. Conform acestei liste, exportul, importul, comercializarea acestor substanţe sunt interzise. Noi, pe Legea 104 avem control numai pe sălile de culturism pe care le autorizăm din punct de vedere antidoping. Fiecare sală trebuie să aibă o persoană acreditată din punct de vedere antidoping, am prefera să fie instruiţi chiar instructorii, acum nu sunt. Vorbesc despre instructorii din sălile de fitness, sala de curturism, care se autorizează din punct de vedere antidoping. Dar, dacă în săli sunt comercializate suplimente alimentare, trebuie trimisă lista la agenţie pentru a verifica dacă între ele sunt suplimente care conţin substanţe interzise”, a explicat directorul general al ANAD, Valentina Alexandrescu.

Ea a arătat că piaţa suplimentelor alimentare nu este bine controlată şi ele pot fi contaminate.

„Nimeni nu le-a analizat să vadă dacă ceea ce scrie pe cutie este adevărat. Aşa s-a dovedit că o capsulă de slăbit din plante conţine un stimulent, sibutramină ,substanţă interzisă, altele sunt contaminate cu steroizi”, a adăugat directorul general.

Deşi există o ordonanţă care reglementează suplimentele alimentare la sportivi, Agenţia a cerut ca şi acestea să fie prescrise pe reţetă.

„Noi am cerut să fie date pe prescripţie medicală. Pentru că sunt multe suplimente alimentare contaminate, unele chiar din SUA şi China”, a mai spus directorul general.

Alexandrescu recomandă sportivilor să fie foarte atenţi cu medicamentaţia.

„Tinerii care merg în sălile de culturism sau fitness să nu apeleze la consumul de steroizi sau alte substanţe care le vând himere, pentru că efectele adverse sunt foarte grave. Cei care le recomandă aceste produse îi ameţesc spunând că fac masă musculară, dar în timp ajung să aibă grave probleme de sănătate”, a mai spus Valentina Alexandrescu.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Locul de muncă din România de la stat unde angajații lucrează doar patru luni, dar sunt plătiți pentru tot anul. Cu ce se ocupă în restul timpului
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
O cunoscută jurnalistă demisionează. Îl acuză pe Călin Georgescu
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Adio, maestre! E doliu național după moartea unui adevărat geniu: A fost un gigant şi un om rar
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
BAT, printre ele 16 companii globale recunoscute ca Angajator de Top în 2025
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin