„În vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, suntem hotărâţi să aplicăm următoarele măsuri. În martie 2013, vom începe introducerea coplăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă. Vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii”, se arată în document.
Guvernul a amânat de mai multe ori introducerea coplăţii în sănătate.
„Colegiul Medicilor are de acum 4 ani de zile şi a fost consecvent în opinie, are poziţia potrivit căreia coplata nu rezolvă nicio problemă în sistemul de sănătate şi poate introduce o discriminare în accesul cetăţenilor români la serviciile de sănănate. Nu Fondul Monetar Internaţional, acum 4 ani şi ceva, a venit cu această propunere, ci domnul ministru al Sănătăţii Bazac a negociat şi a venit cu această propunere către Fondul Monetar. Este chiar o lege în care se spune că se introduce coplata în medicina de familie, ambulator de specialitate, laborator şi în continuare în spitale. Această coplată trebuia să reprezinte a 12-a parte din veniturile anuale ale unui cetăţean din România”, a declarat, la România TV, Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor.
În ceea ce priveşte coplata, Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familei Bucureşti a precizat: „Coplata e o problemă veche. E o decizie politică şi cred că zona de prespital să fie iertată de coplată„.
Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a adăugat că această coplată „nu ajută nici la finanţare nici la gestionarea mai bună a banilor”.
„Noi am avut cam aceeaşi poziţie cu poziţia Colegiului Medicilor. Şi dumnealor au făcut studii, am participat la negocieri şi discuţii, am stabilit câteva detalii. Nu ajută nici la finanţare, nici la gestionarea mai bună a banilor. E inutilă, costisitoare de implementat (coplata n.r.). România e pe ultimul loc la nivelul de contribuţie. Nivelul de asigurări în România e foarte scazut, sistemul şi spitalele prost finanţate. Atunci când avem o trimitere, doar pe data de 2, 3 a lunii este gratuită. Omul bolnav plăteşte foarte mulţi bani. Acum la un spital plătiţi medicamente, plătiţi analize”, a precizat, la România TV, Vasile Barbu.
Preşedintele C.J. Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a menţionat că „sănătatea ca proces global este brutal subfinanţată. O coplată modică e un mod de a sensibiliza populaţia şi pe de altă parte induce şi respectul faţă de actul medical pentru că oamenii pleacă de la concepţia, din păcate greşită, că actul medical ar trebui asigurat integral de stat”.