Colegiul Medicilor din România: 180 de milioane de servicii prestate de 60.000 de medici, în 2016

În sistemul sanitar public din România au fost acordate, în 2016, peste 180 de milioane de servicii medicale, dintre care şapte milioane în spitalizare continuă şi de zi. În ultimii doi ani, Comisia Superioară de Disciplină a judecat 157 de medici care au fost reclamaţi pentru diverse fapte, trei dintre ei fiind sancţionaţi cu vot de blam, adică au pierdut dreptul de liberă practică, anunţă Colegiul Medicilor din România (CMR).
Iulian Tudor
31 mart. 2017, 10:38
Colegiul Medicilor din România: 180 de milioane de servicii prestate de 60.000 de medici, în 2016

În 2016 au existat peste 180 de milioane de servicii medicale prestate de aproximativ 60.000 de medici, din care: servicii în medicina de familie: 111.650.857, servicii în ambulatoriul de specialitate – specialităţi clinice: 22.756.591, servicii în ambulatoriul de specialităţi – paraclince: 40.798.387, servicii în ambulatoriul de specialitate – imagistică: 1.409.888, spitalizări de zi raportate: 3.322.268 şi spitalizări continue raportate: 3.761.879„, a spus profesorul Emanoil Ceauşu, şeful departamentului de jurisdicţie din cadrul (CMR).

El a explicat că medicina românească, deşi subfinanţată, este capabilă să asigure sănătatea unei populaţii de 21 de milioane de oameni, cu doar 14,7 la sută medici sancţionaţi, din 171 reclamaţi.

Pare puţin? Evident că nu este puţin. Sunt 8,5 servicii pe locuitor şi 3.000 servicii pe medic. Numai spitalizările de zi şi continue sunt şapte milioane. Pentru o zi de spitalizare continuă spitalul primeşte maximum 60 de euro. În ţările vestice ziua de spitalizare costă 1.300 de euro. Cum este posibil ca din 60 de euro pe zi să plăteşti salarii, utilităţi şi actul medical propriu-zis, iar pacientul să şi trăiască? Şi totuşi trăieşte. Asta este valabil în toate domeniile medicale de la noi. Se poate aprecia raportul cost/eficienţă ca fiind necorespunzător? Evident că nu. Va urma în continuare raportul Comisiei Superioare de Disciplină pentru 2016. Vor fi prezentate nişte cifre, nişte procente, o analiza statistică. Un lucru este însă foarte clar şi se desprinde din acest raport: acela că o medicină subfinanţată este capabilă să aducă sănătate unei populaţii de 21.000.000, oferind 180 de milioane de servicii cu numai 14,7 la sută medici sancţionaţi (din 171 reclamaţi) pentru abateri disciplinare şi activitate medicală neconformă în derularea serviciilor medicale„, a mai spus profesorul Ceauşu.

Raportul Comisiei Superioare de Disciplină a fost citit de prof. dr. Decebal Hudiţă, mebru al forului profesional.

Astfel, în anul 2016 Comisia Superioară de Disciplină a adoptat un număr de apropae 140 decizii, în acest moment aflându-se pe rolul Comisiei alte 20 cauze.

Analizând repartiţia pe specialităţi a cauzelor se constată că cele mai multe dintre reclamaţii au vizat specialităţile: Chirurgie (35 cauze), Obstetrică Ginecologie (24 cauze), Cardiologie/Medicină internă (13 cauze), Medicină de familie/Medicină generală (10 cauze), Ortopedie/Traumatologie şi Oftalmologie (câte opt cauze), Radiologie şi imagistică (şapte cauze), ATI şi Neurologie (câte şase cauze), Pneumologie, Neurologie şi UPU (câte cinci cauze), Boli infecţioase, Anatomie patologică (câte trei cauze), Psihiatrie (patru cauze), ORL, Oncologie, Neonatologie, Gastroenterologie, Hematologie (câte două cauze), Pediatrie, Urologie, Diabet zaharat, Nutriţie, Boli metabolice, Alergologie, Endocrinologie (câte o cauză)„, a spus Hudiţă.

În urma analizării dosarelor, Comisia Superioară de Disciplină a luat următoarele decizii: 16 medici au primit mustrare , şapte – avertisment şi trei – vot de balm, adică au pierdut dreptul de liberă practică.

Alte 108 cauze nu au fost sancţionate, pentru 14 au fost trimise dosarele înapoi la colegiul teritorial pentru adoptarea unei decizii conform prevederilor legale, în opt cazuri s-a decis respingerea contestaţiei/plângerii ca fiind tardiv introdusă, iar într-un caz s-a decis retragerea contestaţiei/reclamaţiei.

Întrebat de ce pentru un pacient care a decedat întrucât nu au fost efectuate anumite teste sau a fost supraveghere postoperatorie insificientă sau alte cauze, medicul a fost sancţionat doar cu avertisment, preşedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, a explicat că decesul putea surveni deoarece pacientul avea suferinţe multiple şi nu numai aceea pentru care cazul a fost reclamat.

Citeşte şi Programele naţionale de sănătate pentru anii 2017-2018, aprobate de Guvern

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Trupele nord-coreene suferă pierderi semnificative în regiunea rusă Kursk
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București