„Colegiul Medicilor din România constată existenţa unei situaţii a cărei magnitudine şi profunzime nu a fost încă evaluată în totalitate de către Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii în legătură cu modul de efectuare şi de plată a gărzilor suplimentare normei de bază pentru medicii din spitale. Nerezolvarea rapidă a situaţiei va putea fi de natură să pună în primejdie realizarea serviciilor de gardă la unităţile medicale„, se arată într-un comunicat emis de Colegiul Medicilor.
În acest context, Colegiul Medicilor din România solicită ca factorii de decizie din sistem să ia măsurile care se impun. „Solicităm insistent şi cu fermitate ca factorii de decizie din sistem sus-menţionaţi să negocieze realist şi cu bună credinţă cu sindicatele reprezentative ale medicilor„, potrivit aceluiaşi document.
Ministerul Sănătăţii le-a transmis doctorilor că gărzile suplimentare vor fi plătite de la 1 august „în baza legislaţiei actuale”.
Media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici, fără pauză, (incluzând timpul normal de lucru şi orele de gardă) este de 33 ore (78 la sută dintre medici muncind continuu mai mult de 24 de ore; 30 la sută dintre respondenţi au muncit continuu mai mult de 33 de ore), sunt rezultatele unui studiu comandat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” , publicat la începutul lunii iulie.
Studiul, efectuat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, în baza unui chestionar la care au răspuns 1.032 de medici, mai arată că medicii lucrează în medie pe săptămână 63 de ore (incluzând orele de gardă), adică echivalentul a 1,8 norme săptămânale, iar 33,7 la sută dintre medici lucrează mai mult de 63 de ore pe săptămână.