Colegiul Medicilor: Politicul, indiferent de orientare, nu trebuie să intervină prin măsuri populiste în şcoala de medicină românească

Colegiul Medicilor din România cere clasei politice fie ea de extremă stânga, dreapta, de centru sau tehnocrată, să nu mai intervină prin măsuri juridice populiste în şcoala de medicină românească, în tradiţia şi în sistemul său de valori perene şi îşi exprimă susţinerea faţă acţiunile rectorilor universităţilor de medicină în cazul ordonanţei privind numirile managerilor de spitale.
Filip Stan
26 nov. 2016, 14:54
Colegiul Medicilor: Politicul, indiferent de orientare, nu trebuie să intervină prin măsuri populiste în şcoala de medicină românească

„Colegiul Medicilor din România susţine valorile şi tradiţiile Şcolii Medicale Româneşti şi menţinerea acesteia în afara deciziilor politice brutale.Carol Davila, Ana Aslan, Constantin Arseni, Ioan Cantacuzino, Victor Babeş, Dimitrie Gerota sunt nume mari ai profesorilor de medicină din România care au făcut nu numai şcoală de medicină dar au fost şi unii dintre cei mai apreciaţi “manageri”.  Aceştia şi mulţi alţii ca ei au fost medici, profesori şi în acelaşi timp întemeietori şi conducători de spitale şi nu au avut nevoie nici ei şi nici medicina românească de măsuri politicianiste pentru a-şi îndeplini cu cinste menirea sau pentru a aşeza şcoala românească de medicină la loc de cinste la nivel mondial”, arată Colegiul Medicilor din România într-o postare pe site-ul instituţiei.

Potrivit Colegiului Medicilor din România, rolul politicienilor este să ia acele măsuri care să determine alocarea unor resurse financiare corespunzătoare, apariţia de noi unităţi medicale, iar medicii să rămână sau să se întoarcă în ţară.

„Considerăm că politicul, fie de extremă stânga, dreapta, de centru sau tehnocrat, nu trebuie să intervină prin măsuri juridice populiste în şcoala de medicină românească, în tradiţia şi în sistemul său de valori perene. Rolul politicienilor este să ia acele măsuri care să determine alocarea unor resurse financiare corespunzătoare, apariţia de noi şi moderne unităţi medicale iar medicii să rămână ori, după caz, să se întoarcă în ţară”, mai spune CMR, conform News.ro.

Colegiul Medicilor atrage atenţia clasei politice că majoritatea spitalelor sunt tot cele vechi, finanţarea este departe de nevoia socială., iar medicii pleacă în masă în căutarea unui mediu de lucru profesionist.

„Atragem atenţia asupra faptului că, pâna la momentul actual, peste 14.000 de medici români au ales să plece din ţară. În opinia noastră demersul politic actual îngrădeşte activitatea în învăţământul medical şi încalcă principiile democratice, deontologice şi academice ce stau la baza învăţământului universitar şi postuniversitar.  Spitalele clinice din România au nevoie de coordonarea unor specialişti cu competenţe didactice şi medicale care să continue procesul firesc de formare şi perfecţionare medicală recunoscut şi apreciat oriunde în lume”, a adăugat CMR.

Organizaţia profesională  mai spune că Ordonanta de Urgenta nr. 79/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prin care sunt introduse măsuri suplimentare în ceea ce priveşte activitatea persoanelor care exercită funcţii de conducere la nivelul spitalelor şi al serviciilor de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a fost adoptată  de Guvern fără să se ţină cont de semnalul de alarmă tras de Rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie (Consiliul Naţional al Rectorilor) şi  de Asociaţia Decanilor Facultăţilor de Medicină din România (ADFMR) potrivit cărora  “prin adoptarea acestei OUG se încalcă grav principiile democratice, deontologice şi academice ce stau la baza învăţământului universitar şi postuniversitar, dar şi a activităţii medicale din România, conducând astfel la separarea formării şi exercitării profesionale, periclitând totodată dreptul la recunoaştere automată a statutului profesiei de medic”

Colegiul Medicilor din România susţine, alături de membrii comunităţii academice medicale, respectarea rolului Universităţilor/Facultăţilor de Medicină  în coordonarea procesului didactic, medical, curativ şi decizional în cadrul unităţilor spitaliceşti cu activitate academică.

În plus, CMR atrage atenţia că în orice proiect legislativ care vizează  statutul,  organizarea şi funcţionarea  unităţilor clinice, consultarea mediului academic universitar este obligatorie.

„Totodată, menţionăm că Legea nr. 95/2006 prevedea deja că managerii de spitale pot fi persoane fizice sau juridice, absolvente ale unei instituţii de învăţământ superior şi ale unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, singurele exluse de la regulă fiind spitalele universitare, implicate direct în procesul de instruire a studenţilor la medicină şi a medicilor rezidenţi. Colegiul Medicilor din România  nu a suţinut şi nu va susţine sub nicio formă măsuri în spatele cărora se ascund doar interese politice. Militam pentru şcoala românească de medicină, pentru tradiţiile şi valorile care au consacrat-o şi pentru menţinerea acesteia în afara deciziilor politice şi a politicienilor”, a adăugat Colegiul Medicilor din România.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Pericol mare când cumperi de pe Shein și Temu. Substanțe periculoase pe mărfuri
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP. Ce a făcut ca să o bată pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...