„Mişcările de protest ale medicilor, care au început în 21 martie şi vor continua până la rezolvarea probelemelor, se referă la condiţiile improprii de muncă şi încărcarea birocratică ce afectează grav calitatea actului medical, funcţionarea complet deficitară şi incoerentă a sistemelor informatice ale CNAS, dar şi erorile legislative duc la blocarea sistemului, imputări abuzive asupra medicilor şi instituţiilor sanitare, dar şi batjocura asupra timpului de aşteptare şi accesului efectiv al pacienţilor la serviciile medicale”, arată Colegiul Medicilor, într-un comunicat.
Potrivit CMR, la acestea se adaugă precaritatea veniturilor din sistemul sanitar, care afectează în acelaşi timp demnitatea corpului medical şi a pacienţilor.
Sindicatele din sănătate, susţinute de unele asociaţii profesionale, au anunţat, pe 20 martie, că vor declanşa o serie de proteste, până pe 18 aprilie, când ar putea declanşa greva generală. Printre revendicări se numără aplicarea Legii salarizării unitare, acordarea sporurilor, respectarea normei de muncă şi a timpului de repaus şi asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate.
Trei zile mai târziu, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a transmis că medicii de familie sunt decişi să refuze semnarea contractului cadru de acordare a serviciilor medicale începând cu 1 aprilie, dacă nu vor fi majorate bugetele alocate asistenţei primare. Medicii de familie s-au plâns şi de softurile informatice cu care trebuie să lucreze şi de birocraţie.