„Tragem un semnal de alarmă doamnei ministru Ramona Mănescu, autorităţilor şi consilierilor doamnei ministru al Transporturilor să pună capăt acestui sistem putred, care a aruncat în derizoriu munca psihologilor şi interesele populaţiei României pentru siguranţa transporturilor şi să abroge în regim de urgenţă Ordinul nr. 1262/1393/2013, Ordinul nr. 1259/1392/2013 şi Ordinul 1260/1390/2013, care sunt emise în mod ilegal„, a declarat, miercuri, preşedintele Colegiului Psihologilor din România (CPR), Mihai Aniţei, care a cerut aprobarea proiectelor trimise de organizaţia profesională în 7 august, 24 septembrie şi 26 noiembrie.
Preşedintele CPR consideră că aprobarea celor trei ordine reprezintă „derapaje de supraautoritate ale Ministerului Transporturilor”, prin care furnizorii ilegali de servicii psihologice au primit undă verde pentru siguranţa circulaţiei.
„Este vorba despre societăţi comerciale şi societăţi din domeniul medical care au distrus profesia de psiholog în specialitatea psihologia transporturilor, precum şi de aşa-zisele comisii de siguranţa trransporturilor, comisii-fantomă înfiinţate doar pentru a menţine în funcţie angajaţii cu metehne vechi„, a spus Mihai Aniţei, citat de Mediafax.
Potrivit preşedintelui CPR, aprobarea ordinelor a fost făcută după ce, în septembrie 2013, reprezentanţii Colegiului au stabilit, de comun-acord cu ministrul Transporturilor, utilizarea unui sistem de securizare a actelor profesionale, pentru eliminarea practicii ilegale de pe piaţa serviciilor psihologice din transporturi, ulterior consilierii ministrului Transporturilor blocând accesul specialiştilor membri ai Colegiului la procesul de consultare.
„Consilierii Ministerului Transporturilor au blocat accesul Colegiului Psihologilor din România la procesul de consultare pentru reglementarea procedurii de agreere a furnizorilor de servicii psihologice. (…) Ministrul Transporturilor a fost sfătuit de nişte consilieri ‘din sistem’, care aduc prejudicii de imagine instituţiei şi profesiei de psiholog”, a mai spus Aniţei.
Preşedintele CPR a mai arătat că Ministerul Transporturilor nu are dreptul şi nu poate reglementa o profesie, în speţă profesia de psiholog în specialitatea psihologia transporturilor.
„Condiţiile metodologice de exercitare a profesiei de psiholog în România se stabilesc de către Colegiul Psihologilor din România, şi nu de către Ministerul Transporturilor”, a apreciat Mihai Aniţei.
Preşedintele CPR a arătat că singura autoritate profesională naţionala pentru psihologii români, care emite acte de reglementare a profesiei, cu caracter normativ pentru reglementarea metodologiei, normelor de lucru, evidenţei profesionale şi a standardelor de calitate în serviciile psihologice este Colegiul Psihologilor din România.
„În concluzie, atragem atenţia asupra faptului că psihologii români nu pot fi obligaţi să respecte reglementări cu caracter profesional emise de autorităţi care nu au dreptul să emită acte normative care să le reglementaze profesia. Psihologii români îşi organizează evidenţa profesională potrivit normelor de evidenţă profesională emise de către Colegiul Psihologilor din România, pe baza registrelor şi a timbrelor profesionale unice, respectă Codul deontologic al profesiei şi metodologia profesională specifică, care a fost stabilită pe baza atributului legal al Colegiului Psihologilor din România, Legea nr. 213/2004”, a afirmat el.
Aniţei a mai mai spus că dacă ordinele nu vor fi abrogate, CPR va face demersuri la instanţă, direcţia juridică a colegiului urmând să facă plângere prealabilă pentru anularea ordinelor şi suspendarea lor.
„Nutrim speranţa că ministrul transporturilor, doamna Ramona Mănescu, va abroga ordinele abuzive emise în numele dânsei, menţinând dialogul direct cu breasla profesională a psihologilor, fără interpunerea unor consilieri care aduc prejudicii de imagine instituţiei şi profesiei de psiholog. În caz contrar, vom utiliza toate căile legale pentru suspendarea şi anularea acestor acte normative emise cu încălcarea dispoziţiilor legii”, a concluzionat preşedintele CPR.