Colesterol mărit: când e nevoie de tratament medicamentos

În condițiile în care măsurile ce țin de stilul de viață și de alimentație nu sunt suficiente pentru scăderea grăsimilor din sânge, este nevoie de tratament medicamentos.
Alina Costache
05 apr. 2016, 09:51
Colesterol mărit: când e nevoie de tratament medicamentos

Este important de știut că tratamentul dislipidemiei trebuie inițiat doar de medic, care stabilește când și ce fel de medicamente trebuie luate, în funcție de alte eventuale boli pe care le are pacientul.

În general, se recomandă o reevaluare la 3 luni după începerea tratamentului. Scăderea grăsimilor în sânge după acest interval arată că tratamentul a avut rezultat, ceea ce înseamnă însă că nu trebuie oprit.

„La medicamentele care scad colesterolul trebuie apelat numai dacă, după 3-6 luni de la modificarea stilului de viață, valorile acestuia nu s-au apropiat de normal.

În cazul persoanelor care au suferit un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, a diabeticilor, în prezența insuficienței renale cronice, tratamentul hipolipemiant trebuie instituit precoce, dar strict personalizat și monitorizat permanent”, recomandă medicul Mihai Corneliu Ungureanu, specialist de medicină internă.

Ce medicamente se folosesc

STATINELE (atorvastatin, lovastatin, fluvastatin, rosuvastatin, simvastatin) se numără printre medicamentele prescrise cel mai des pentru scăderea colesterolului.

Acestea acționează prin scăderea colesterolului total și a celui LDL cu peste 25%. De asemenea, ajută la reducerea trigliceridelor. Statinele oferă protecție cardiovasculară prin stabilizarea plăcilor de aterom, prevenind înfundarea lor. Pentru efect maxim, se recomandă ca statinele să fie luate seara.

În general, statinele sunt sigure, chiar și pe termen lung. Pacienții pot avea reacții adverse precum inflamația mușchilor (miozită). Este indicată și dozarea transaminazelor, pentru monitorizarea funcției ficatului, întrucât aceste pastile pot duce la creșterea nivelului enzimelor hepatice.

Este bine de știut că statinele de ultimă generație sunt din ce în ce mai des lipsite de efecte adverse. Statinele nu sunt recomandate celor cu boli hepatice și nici gravidelor ori femeilor gravide ori care alăptează.

FIBRAȚII (gemfibrozil, fenofibrat) nu înlocuiesc statinele, ci le completează. Medicii prescriu această clasă de medicamente în cazul în care, în urma tratamentului cu statine, nu scad valorile trigliceridelor și ale colesterolul LDL.

ACIDUL NICOTINIC (niacin) este o vitamină din grupul B, prescrisă, de regulă, dacă nivelul grăsimilor în sânge rămâne crescut, în condițiile modificării stilului de viață și administrării altor clase de medicamente hipolipemiante. Acidul nicotinic poate scădea cu până la 20% nivelul trigliceridelor și al colesterolul LDL.

INHIBITORII SELECTIVI AI ABSORBȚIEI COLESTEROLULUI (ezetimib) sunt o clasă nouă de medicamente recomandate în dislipidemie. Sunt recomandați fie celor care nu pot lua statine, fie în asociere cu aceștia. Ca reacții secundare cu aceste medicamente, pot apărea amețeli, dureri musculare, greață, constipație sau diaree.

ACIZII GRAȘI OMEGA-3. Acești acizi polinesaturați conținuți în mod natural în pește (macrou, hering, cod, somon, sardine, ton) au efect cardioprotector, prin scăderea trigliceridelor și a colesterolului „rău”. Ei ajută la prevenirea depunerilor de grăsimi pe pereții vaselor, menținându-le elasticitatea. 

Citeşte şi Cele mai bune sucuri contra colesterolului 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se închid de la 1 ianuarie, după aderarea la Schengen. Toți românii trebuie să știe. Lista completă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
ONG-urile sârbe contestă utilizarea programelor spion de către autorități
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători