Colesterol mărit: când e nevoie de tratament medicamentos

În condițiile în care măsurile ce țin de stilul de viață și de alimentație nu sunt suficiente pentru scăderea grăsimilor din sânge, este nevoie de tratament medicamentos.
Alina Costache
05 apr. 2016, 09:51
Colesterol mărit: când e nevoie de tratament medicamentos

Este important de știut că tratamentul dislipidemiei trebuie inițiat doar de medic, care stabilește când și ce fel de medicamente trebuie luate, în funcție de alte eventuale boli pe care le are pacientul.

În general, se recomandă o reevaluare la 3 luni după începerea tratamentului. Scăderea grăsimilor în sânge după acest interval arată că tratamentul a avut rezultat, ceea ce înseamnă însă că nu trebuie oprit.

„La medicamentele care scad colesterolul trebuie apelat numai dacă, după 3-6 luni de la modificarea stilului de viață, valorile acestuia nu s-au apropiat de normal.

În cazul persoanelor care au suferit un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, a diabeticilor, în prezența insuficienței renale cronice, tratamentul hipolipemiant trebuie instituit precoce, dar strict personalizat și monitorizat permanent”, recomandă medicul Mihai Corneliu Ungureanu, specialist de medicină internă.

Ce medicamente se folosesc

STATINELE (atorvastatin, lovastatin, fluvastatin, rosuvastatin, simvastatin) se numără printre medicamentele prescrise cel mai des pentru scăderea colesterolului.

Acestea acționează prin scăderea colesterolului total și a celui LDL cu peste 25%. De asemenea, ajută la reducerea trigliceridelor. Statinele oferă protecție cardiovasculară prin stabilizarea plăcilor de aterom, prevenind înfundarea lor. Pentru efect maxim, se recomandă ca statinele să fie luate seara.

În general, statinele sunt sigure, chiar și pe termen lung. Pacienții pot avea reacții adverse precum inflamația mușchilor (miozită). Este indicată și dozarea transaminazelor, pentru monitorizarea funcției ficatului, întrucât aceste pastile pot duce la creșterea nivelului enzimelor hepatice.

Este bine de știut că statinele de ultimă generație sunt din ce în ce mai des lipsite de efecte adverse. Statinele nu sunt recomandate celor cu boli hepatice și nici gravidelor ori femeilor gravide ori care alăptează.

FIBRAȚII (gemfibrozil, fenofibrat) nu înlocuiesc statinele, ci le completează. Medicii prescriu această clasă de medicamente în cazul în care, în urma tratamentului cu statine, nu scad valorile trigliceridelor și ale colesterolul LDL.

ACIDUL NICOTINIC (niacin) este o vitamină din grupul B, prescrisă, de regulă, dacă nivelul grăsimilor în sânge rămâne crescut, în condițiile modificării stilului de viață și administrării altor clase de medicamente hipolipemiante. Acidul nicotinic poate scădea cu până la 20% nivelul trigliceridelor și al colesterolul LDL.

INHIBITORII SELECTIVI AI ABSORBȚIEI COLESTEROLULUI (ezetimib) sunt o clasă nouă de medicamente recomandate în dislipidemie. Sunt recomandați fie celor care nu pot lua statine, fie în asociere cu aceștia. Ca reacții secundare cu aceste medicamente, pot apărea amețeli, dureri musculare, greață, constipație sau diaree.

ACIZII GRAȘI OMEGA-3. Acești acizi polinesaturați conținuți în mod natural în pește (macrou, hering, cod, somon, sardine, ton) au efect cardioprotector, prin scăderea trigliceridelor și a colesterolului „rău”. Ei ajută la prevenirea depunerilor de grăsimi pe pereții vaselor, menținându-le elasticitatea. 

Citeşte şi Cele mai bune sucuri contra colesterolului 

DailyBusiness
Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă vor fi construite
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Care ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Văru’ Săndel, dezvăluire tulburătoare: “Ceilalți au zis că glumește”
Capital.ro
Se blochează telefoanele mobile. NU mai pot fi folosite. Sute de mii de utilizatori au fost afectați
Playtech.ro
Adriana Bahmuțeanu, o nouă ipoteză despre moartea lui Silviu Prigoană. Asta l-a doborât. Cu ce probleme se confrunta omul de afaceri
DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Escrocherie cu Google Maps. Milioane de oameni în pericol. Ce este „sextortion”
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Ultimele două cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus afaceristul la restaurant, chiar înainte de a-și pierde viața
Cancan.ro
Ce scrie în testamentul lui Silviu Prigoană. Cine primește averea afaceristului: „Soției mele poate să-i lase…”
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
"L-am blestemat!" Cine este Tina, tânăra care a sărbătorit moartea lui Prigoană
substantial.ro
Trupe nord-coreene trimise în Rusia pentru a sprijini conflictul cu Ucraina
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia