Luminiţa nopţii (Oenothera biennis) are o istorie lungă în ceea ce priveşte întrebuinţările în scop medicinal. Planta era folosită încă de acum câteva sute de ani de indienii americani şi şi-a croit drum şi peste Ocean. În prezent, creşte în multe zone din Europa şi în unele părţi din Asia. Florile sale galbene şi parfumate se deschid la amurg şi planta rămâne înflorită pe toată durata nopţii, de unde şi numele său. În scop terapeutic, se foloseşte uleiul extras din plantă.
Are proprietăţi antiinflamatoare, antioxidante şi vasodilatatoare. Planta este indicată pentru a trata acneea, alergiile, ateroscleroza, astmul, pentru a regla colesterolul şi pentru a calma durerile de cap cronice. Preparatele din luminiţa nopţii sunt de ajutor şi în cazul disconfortului cauzat de sindromul premenstrual, la menstruaţie, la menopauză şi în caz de endometrioză.
Citeşte şi Schimbări alimentare care îţi reduc colesterolul
Conţine acizi graşi esenţiali
Uleiul de luminiţa nopţii conţine 2 acizi graşi esenţiali: acidul gama-linolenic (GLA) şi acidul linoleic. Ambii acizi graşi ajută în reducerea durerii şi inflamaţiei. Administrat intern, uleiul de luminiţa nopţii scade tensiunea arterială şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Administrat pe termen lung, acidul gama-linolenic ajută la prevenirea îngustării vaselor de sânge, adesea o consecinţă a acumulării de plăci de aterom în interiorul arterelor din cauza nivelului mare de colesterol.
Creşte colesterolul „bun”
Studiile au arătat că suplimentele cu acid alfa-linolenic, cum este uleiul de luminiţa nopţii, administrat timp de 12 săptămâni, îmbunătăţesc colesterolul „bun” (HDL) şi reduc tensiunea arterială. Acidul alfa-linolenic se mai găseşte în seminţele de in, spanac şi în boabele de soia. Chiar şi măslinele cresc nivelul colesterolului HDL şi ajută la reducerea riscului de blocare a arterelor. Urmând o cură cu ulei de luminiţa nopţii poţi preveni acumularea plăcilor de aterom pe pereţii vaselor de sânge. Uleiul din această plantă creşte şi producţia de prostaciclină, o substanţă cu proprietăţi vasodilatatoare.
Citeşte continuarea pe click!sanatate.ro