Călin Mercea este un avocat de 31 de ani din Cluj-Napoca şi împreună cu IT-ist-ul Emil Floare, în vârstă de 25 de ani au impresionat sute de mii de internauţi după ce au interpretat colindul Leru-i ler la Mănăstirea Dumbrava. .
Cei doi tinerei şi-au însoţit prietenii să le ducă daruri copiilor de la Mănăstire de Sf Nicolae, când au observat acustica bună a bisericii. La insisteţele prietenilor, Cătălin şi Emil, au cântat colindul scris de Radu Gyr.
Cei doi tineri cântă colindul de ceva ani alături de colegii lor din Grupul Coral „Axios”. Au observat că oamenilor le place mult iar mesajul este unul puternic.
„Descrie foarte bine situația poporului roman care s-a săturat de toate neajunsurile și de situația socială grea în care ne aflăm. Versurile exprimă foarte bine trăirile oamenilor care s-au săturat. Ei se identifică cu mesajul colindului. Cred că acest colind e o tăcere care are menirea de a mustra. Trebuie să colinzi ca să aduci bucuria în sufletul omului, să colinzi cuiva drag. Faptul că nu zici nimic exprimă tocmai această idee de nemulțumire, de mustrare”, a declarat Călin Mercea pentru Vocea Transilvaniei.
Coriștii sunt de părere că toți se regăsesc în acest colind, atât cei care stau și așteaptă ajutor, cei care pot să ajute și nu o fac, dar și cei care empatizează cu cei care îi ajută pe colindători și își dau seama că nu îi pot ajuta mai mult.
„Acest colind are un mesaj puternic pe mai multe etape: mai întâi face referire la tradiții, descriind cum era adineauri copilăria, amintind cum veneau colindătorii. Apoi, se vorbește despre colindătorii care „au gura arsă și li-s ochii-n lacrimi”. Este acțiunea lor este făcută în van, ei cântă unor urechi surde. Apoi, continuă cu un mesaj de revoltă împotriva celor care pot să ajute, dar nu o fac și, din răutate, ajung să închidă ușa în fața colindătorilor. Până la urmă este descrisă experiența colindătorului care merge din poartă în poartă”, a explicat Emil Floare.
Tinerii atrag atenția asupra faptului că obiceiul colindatului pare să se piardă, pe an ce trece.
„Ne dorim ca lumea să transmită mai departe această tradiție, să meargă la colindat, să ducă mai departe vestea Nașterii Mântuitorului. Tradiția se pierde. Și ce am mai observant este că și ideea de patriotism a fost combătută în ultimii ani”, a mai precizat Călin Mercea.
Tinerii fac parte din Grupul Coral „Axios”, format din 13 membri și prin colindele pe care le cântă încearcă să ducă mai departe această tradiție frumoasă din cadrul sărbătorii Crăciunului.
„Ne leagă o prietenie strânsă, este un hobby pentru noi. Avem fiecare preocupări și profesii diferite, dar ne unește același lucru. Aș putea spune că suntem o familie. Nu pot descrie bucuria pe care o simt atunci când cânt alături de acești oameni minunați. Iar succesul de care s-a bucurat acest colind a fost, într-adevăr, impresionant. Acești oameni au niște caractere frumoase, ei sunt românii de care avem nevoie”, a declarat Ignațiu Andrei Banc, dirijor al Grupul Coral „Axios”.
Citeşte şi Cadouri de la Moş Crăciun pentru animalele de la ZOO