UPDATE colindul a fost refăcut la Primaria Sectorului 5. Vlad Popescu Piedone, a luat legătura cu grupul de colindători implicați, ieri, într-o altercație cu un polițist local în zona Pieței Rahova și i-a invitat la primărie.
❗️Edilul și-a cerut scuze în numele agentului care a spart tobele copiilor și i-a asigurat că de acum înainte, vor putea să colinde în Sectorul 5, fără să mai întâmpine astfel de situații neplăcute. Primarul Sectorului 5 i-a anunțat pe colindători că polițistul local a fost, deja, suspendat din funcție.
❗️Totodată, primarul Sectorului 5 a dispus ca directorul Direcției Generale de Poliție Locală Sector 5 să suporte, pe cheltuială proprie, achiziționarea unor tobe noi. Tot acesta le-a oferit daruri colindătorilor, de Moş Nicolae.
⚠️ Încă de ieri, Vlad Popescu Piedone, a dispus constituirea comisiei de disciplină în cazul polițistului local care a distrus tobele grupului de colindători, cu sancțiunea desfacerea contractului de muncă, pentru indisciplină și comportament neadecvat, având în vedere că gestul agentului a prejudiciat atât imagina Primăriei Sectorului 5, cât și a poliției locale din întreaga țară.
👮🏻 În paralel, polițistul local a fost suspendat din funcție, până ce comisia de disciplină se va pronunța în acest caz. Acesta își va pierde și calitatea de funcționar public. De asemenea, toți agenții care au fost prezenți la incident vor fi cercetați în comisia de disciplină.
▶️ “Așa cum am mai spus-o, nu voi tolera violența în Sectorul 5, cu atât mai mult din partea unui angajat al primăriei, care se presupune că asigură ordinea publică. Am dispus luarea unor măsuri drastice în cazul polițistului local, pentru că un astfel de comportament este inadmisibil. Sunt un iubitor al tradițiilor românești și voi susține întotdeauna colindătorii care duc mai departe aceste tradiții. Sărbătorile de iarnă și colindele ar trebui să fie un motiv de bucurie, nu unul de altercații și violență. Mi-am cerut scuze în numele agentului de poliție și i-am asigurat pe cei din grupul de colindători că , de acum înainte, în Sectorul 5 vor fi primiți cu brațele deschise. Mai mult, le-am cerut ca anul viitor să fim primii pe care îi colindă. Totodată, am dispus ca directorul și agenții Poliției Locale Sector 5 să protejeze toți colindătorii care duc tradițiile mai departe în Sectorul 5.”, a precizat primarul Sectorului 5, Vlad Popescu Piedone.
Colindul a rămas o marcă a sărbătorilor de iarnă şi şi-a extins sfera de acttivitate şi la oraş. Nu toată lumea este ancorată singeric la febra alegerilor prezidenţiale de duminică, există o părticică a populaţiei care aşteaptă de 11 luni această perioadă a sărbătorilor pentru a strânge un bănuţ de artificiile ilegale de Revelion. Poliţia Locală a rămas însă fidelă tradiţiei.
De la începutul lunii decembrie, colindători din București sau din alte zone ale țării aduc pe străzile orașului puțin din atmosfera sărbătorilor de iarnă, însă cam devreme, ce-i drept. Din dorința de a ajunge colindul lor la cât mai mulți oameni, aceștia folosesc boxe și tobe, care pot deranja locuitorii din oraș. Poliția Locală Sector 6 a dat deja prima sancțiune din acest sezon și îndeamnă colindătorii să nu facă gălăgie.
Tradiții și obiceiuri de Ignat 2024. Când se taie, de fapt, porcul de Crăciun
Poliția Locală Sector 6 transmite, printr-o postare pe pagina de Facebook, că o ceată de colindători a fost amendată cu 1.000 de lei, fiind prima sancțiune din acest sezon. Zgomotul produs de unele cete de colindători este și mai puternic între blocuri, scrie b365.ro.
Amenda nu a fost singura sancţiune, pentru că imaginile devenite virale pe TikTok arată cum poliţiştii zeloşi au distrus şi arsenalul colindătorilor minori, ceea ce a dus la reacţii vehemente în mediul online,
Ce-i drept, nu știm dacă liderul cetei s-a lăsat convins de cei 1.000 de lei primiți drept amendă sau pur și simplu a realizat că vocea grupului sună mai melodios, cert este că toți s-au conformat după întâlnirea cu colegii noștri.
Totodată, poliția locală oferă și un exemplu de bune practici. La o primă întâlnire cu agenții, un grup de persoane care colinda prin Drumul Taberei cu o boxă din care răsuna muzică, și care venea tocmai din Bacău, a primit drept răsplată un proces verbal. O oră mai târziu, la o a doua întâlnire cu polițiștii, persoanele colindau fără boxă.
Așa cum au înțeles astăzi și acești vestitori întâlniți în cartierul Drumul Taberei. Cu căciuli de astrahan împodobite cu șnururi tricolore pe cap, îmbrăcați în cojoace de lână decorate cu motive tradiționale, fiecare cu traista la brâu, tinerii au venit la noi în sector tocmai din județul Bacău.
Poliția Locală din Sectorul 6 îndeamnă colindătorii să nu vină cu boxe date la maximum și reamintește faptul că, potrivit Legii 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, amenzile sunt cuprinse între 200 și 1.000 de lei. Dacă liniștea este tulburată în perioada orelor de somn (13:00-14:00, respectiv 22:00-08:00) sancțiunile cresc, între 500 și 1.500 de lei.
Un grup de cinci bărbați, îmbrăcați în niște pseudo-costume populare, au fost identificați, ridicați și duși la sediul Poliției Locale după ce au cutreierat municipiul Satu Mare pe post de colindători, dotați cu o boxă și câteva tobe. Aceștia au fost amendați cu 800 de lei pentru înbcălcarea articolului 2 din Legea 61/1991 privind liniștea și ordinea publică, conform informațiilor PresaSM.
Mai exact, pentru ”constituirea unui grup format din trei sau mai multe persoane, în scopul de a săvârşi acţiuni ilicite, contrare ordinii şi liniştii publice şi normelor de convieţuire socială, precum şi actele de încurajare sau sprijinire, sub orice formă, a unor astfel de grupuri de persoane, care incită la dezordine socială”.
Reamintim faptul că pe străzile municipiului Satu Mare, atmosfera sărbătorilor de iarnă a fost completată astăzi de un grup de tineri care, în locul colindelor tradiționale, aduc o variantă reinterpretată. Provenind aparent din afara județului, aceștia cutreieră orașul cu o boxă portabilă din care răsună aceeași colindă și acompaniază melodia cu ritmuri de tobe.
Tinerii se opreau în fața magazinelor și cereau bani de la trecători sau comercianți, însă prestația lor de colindat pare să se limiteze la volumul boxei și la câteva chiuituri sporadice, care amintesc mai degrabă de urările de An Nou decât de tradițiile de Crăciun.
Reacțiile sătmărenilor au fost mixte. Unii localnici s-au declarat deranjați de abordarea tinerilor, considerând-o nepotrivită pentru spiritul sărbătorilor. Alții, însă, au privit cu curiozitate și chiar au oferit bani. Unii dintre trecători s-au oprit să filmeze „spectacolul”, distribuind imaginile pe rețelele sociale.
Polițiștii locali piteșteni s-au autosesizat și au intervenit prompt pentru a sancționa grupurile de așa-ziși colindători care, în zona centrală a orașului, deranjau ordinea publică prin muzică difuzată în boxe portabile, la volum ridicat, și apeluri insistente la recompense bănești din partea trecătorilor.
În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, conform prevederilor legale, pentru tulburarea liniștii publice și desfășurarea unor activități de cerșetorie. Reamintim cetățenilor că astfel de comportamente afectează atmosfera sărbătorească și liniștea comunității.
Poliția Locală continuă să monitorizeze situația și să ia măsuri pentru menținerea unui climat civilizat și sigur în Pitești.