Coliva, desertul pentru morți și pentru bucurie. Istoria seculară a celui mai morbid preparat. Ce simbolizează alimentul tristeții și care este semnificația ingredientelor

Coliva se face de peste 1.500 de ani, dar puțini sunt cei care știu cum a apărut aceasta. Care este legătura ingredientelor din desertul morbid cu păcatele morților și care este semnificația acestora.
Alina Costache
30 oct. 2024, 11:13
Coliva, desertul pentru morți și pentru bucurie. Istoria seculară a celui mai morbid preparat. Ce simbolizează alimentul tristeții și care este semnificația ingredientelor
Coliva - istoria desertului adorat de români

Coliva s-a schimbat de-a lungul timpului, căpătând diverse forme, de la banalul amestec de grâu fiert cu miere, până la coliva cu bomboane colorate și cocos. Acest preparat a apărut în urmă cu 1.500 de ani și este pregătită pentru comemorarea morților în mai multe colțuri ale lumii, sub diferite forme.

De exemplu, în Mexic, dulciurile care cinstesc memoria celor morți de La Dia de Los Muertos sunt craniile din zahăr, iar în Grecia este preparată „koliva”. Oamenii prepară bucate dulci pentru a le arăta respect celor plecați dintre noi, pentru a ne aminti cu drag de ei, dar și pentru că există credința că trebuie să mâncăm ceva care îi plăcea celui decedat. În multe locuri, există credința că sufletele morților vizitează lumea noastră în momentele de sărbătoare și se pot ospăta din bucatele dulci pe care le pregătim.

Citește și: Ciocoliva românească, desertul care dă clasă ciocolatei Dubai. E numai bună de dat de pomană de Sfânta Parascheva

Un desert asemănător cu coliva, cu grâu și nuci, dar mult mai simplă decât ceea ce se prepară azi, era consumată la diverse festivaluri ale fertilității și la serbări din Grecia Antică. Totodată, se preparau mici turte din grâu fiert sau din alte cereale, îndulcite cu miere, în cinstea zeului recoltelor, în speranța că recoltele viitoare vor da roade din belșug.

La fel ca la români, în Grecia koliva este, în mod tradițional, preparată de o femeie în vârstă, o persoană respectată în comunitate. Fiecare ingredient folosit are o semnificație – grâul reprezintă învierea lui Hristos, iar nucile fertiliattea.

Mirodeniile, cm ar fi scorțișoara, nucșoara sau chimionul, simbolizează bogăția. Dacă este folosită mentă, aceasta poate reprezenta odihna în pace a celui decedat. Zahărul semnifică o primire dulce în paradis pentru cel decedat.

Coliva în tradiția românească

În utlimii ani, coliva a căpătat un aer modern, iar persoanele care au răbdarea de a o face în casă sunt tot mai puține, în contextul în care este prezentă mai mult în comerț.

Coliva este „sacrificiu al spiritului grâului, zdrobit în piuă și fiert în apă, îndulcit cu miere și ornat cu miez pisat de nucă și bomboane”, scrie Ion Ghinoiu.

„Cultul creștin ortodox a preluat coliva din ritualul anterior pre-creștin, dându-i semnificații legate în special de pomenirea morților. Coliva – grâu fiert la care s-a adăugat mai târziu miere sau zahăr, miez de nucă, a fost, probabil, forma arhaică de sacrificiu a unei zeități agrare”, mai scrie Ion Ghinoiu.

Coliva simbolizează belșugul, prin trimiterea la grâu. Însă, în trecut, nu exista arpacaș, cereala obținută prin cojirea boabelor de grâu, așa că grâul era pisat de mână.

De ce se leagănă Coliva

Coliva închipuie trupul celui decedat, deoarece hrana principală a trupului este grâul din care se face pâinea. Totodată, este o expresie materială a credinței în nemurirea sufeltului și înviere, pentru că, așa cum bobul de grâu este sădit în pământ pentru a putrezi și a da un nou colț, la fel și trupul omului va elibera sufletul spre o nouă existență.

„Legănarea sau ţinerea de colivă de către preot şi cei apropiaţi răposatului în timpul cântării Veşnica pomenire simbolizează, pe de o parte, menţinerea legăturii dintre lumea de aici şi lumea de dincolo, iar pe de altă parte, înălţarea sufletului celui adormit către Dumnezeu”, scrie Loredana-Maria Ilin-Grozoiu, într-un articol cu titlul Coliva, simbol al legăturii între cei vii și cei răposați (sursa memoria-ethnologica.ro).

„Ornarea colivei cu bomboane aşezate în forma Sfintei Cruci semnifică faptul că toţi creştinii care se leapădă de sine şi îşi iau crucea, urmând Mântuitorului, vor trece din viaţa plină de necazuri, într-o viaţă fericită şi veşnică”.

Citește și: Calendar ortodox 30 octombrie 2024. Sfinții Mucenici ocrotitori ai familiei. Rugăciunea care aduce liniștea în familiile în care există neînțelegeri

Coliva face parte din tradiția bisericii încă de pe vremea împăratului Iulian Apostolul, care a declarat război creștinismului. El a dat oridin să fie stropit toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămâna din postul Mare.

Sfântul Teodor i-a apărut în vis Arhiepiscopului  Eudoxie al Constantinopolului și i-a porunvit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimic din piață, ci mai degrabă să mănânce fiertură de grâu cu miere.

După această minune, marii părinți au rânduit ca sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Teodor să fie amintită în calendar, în prima sâmbătă a Postului Mare. De atunci, în prima sâmbătă a Postului Mare, se face pomenirea morților și pomenirea Sfântului Teodor Tiron.

Rețetă de colivă mănăstirească

În prezent, gospodinele folosesc arpacaș pentru colivă, fiindcă fierbe destul de repede. Această rețetă mănăstirească poate fi preparată cu zahăr sau cu miere.

Ingrediente

  • 1 kg de arpacaș,
  • 3,5- 4 litri apă,
  • 500- 600 de grame miez de nucă,
  • 600 de grame de zahăr, (sau 400 de grame de miere)
  • esență vanilie sau rom,
  • coaja rasă de lămâie,
  • o linguriță de sare,
  • Pentru decor: cacao, griș, biscuiți măcinați, bomboane, fulgi de cocos,
  • zahăr pudră.

Mod de preparare

Se pune arpacașul pe masă și se alege de neghină, pietricele și alte impurități. Se lasă la înmuiat într-o oală, apoi se spală în 9 ape, obicei care simbolizează cele 9 cete îngerești. Apoi, arpacașul se pune la fiert, în 4-5 litri de apă, la foc mediu.

Se amestecă periodic, să nu se lipească, și se adaugă pe parcurs și o lngură de sare de masă. Când arpacașul este fiert, se ia oala de pe aragaz și se lasă la răcit. După câteva ore, se îndepărtează crusta formată pe deasupra, care se formează în timpul răcirii, și se adaugă zahărul.

Se amestecă foarte bine, apoi oala se pune din nou pe aragaz, până se leagă. Se lasă din nou la răcit, apoi se adaugă nuca măcinată, esențele și coaja de lămâie. Se amestecă bine, până se omogenizează.

Coliva poate fi așezată pe o farfurie sau pe un platou și se poate uniformiza cu un cuțit cu lama lată sau cu o spatulă. Pentru decor, se poate presăra griș, biscuiț sau fulgi de cocos pe deasupra. De obicei, în mijloc se formează o cruce din bomboane sau cacao.

 

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Elon Musk îl atacă pe cancelarul german: Trebuia să „demisioneze imediat” după atacul de la târgul de Crăciun. „Nebun incompetent”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Adevărul despre banii românilor. Mesaj clar de la Banca Națională
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Trupa Proconsul este în doliu. A murit marele artist: Cu profundă durere, am aflat azi...
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Papa Francisc condamna atacul aerian israelian în urma morții unor copii din Gaza
MediaFlux
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?