Ambele avioane s-au prăbuşit în Strâmtoarea Tătară după ce s-au ciocnit, incident prezentat iniţial de către Ministerul Apărării rus într-un comunicat drept o „atingere”.
Imediat după anunţul accidentului de către mai multe mass-media, agenţia oficială de presa TASS a transmis, citând o „sursă anonimă din cadrul Ministerului Apărării”, că unul dintre avioane a reuşit să aterizeze la bază cu motorul defect. Aceeaşi informaţie a fost difuzată şi de agenţia de presă rusă Interfax, fiind preluată şi de alte canale media.
Ulterior, Ministerul Apărării a comunicat că toţi piloţii au reuşit să se catapulteze, iar incidentul nu s-a soldat cu victime, fără să precizeze câte persoane se aflau la bordul aparatelor de zbor. Având în vedere că echipajul unui Su-34 este format din două persoane, devenise clar că este vorba de patru piloţi.
În cursul după-amiezii de vineri, ministerul a anunţat salvarea a doi piloţi din apele reci ale Strâmtorii Tătare, la capătul a mai multor ore de eforturi de căutare în condiţii dificile, pentru ca apoi să revină şi să anunţe că a fost salvat doar un pilot. Al doilea a fost recuperat fără viaţă. Până seara, echipele de salvare au mai găsit un corp, iar cel de-al patrulea pilot nu a fost descoperit, informa duminică seara publicaţia Vzgliad.
Conform canalului media citat, doi piloţi au decedat – după catapultare – încurcându-se în elementele sistemului lor de paraşutare, corpurile lor fiind descoperite de nave pescăreşti în zonă, conform site-ului 47news din Sahalin.
Su-34 este un bombardier foarte perfecţionat, cu dublă comandă, conceput pentru a înlocui avionul Suhoi Su-24. Poate să distrugă ţinte terestre şi aeriene, indiferent de condiţiile meteorologice.
Bombardierul, care are la bord rachete cu ghidare prin laser din clasa „aer-sol” şi „aer-aer” cu rază lungă de acţiune, are autonomie pentru 4.000 km de zbor, cu o viteză de până la 1.900 km/h şi poate să transporte o încărcătura de circa 8 tone.
În momentul producerii accidentului, cele două aparate Su-34, care făceau parte din Regimentul 277 de bombardiere, cu baza la Hurba (Komsomolsk pe Amur), nu aveau armament de luptă la bord, adaugă agenţiile de presă ruse.