Şoferii care circulau duminică pe Valea Oltului au fost traşi pe dreapta când coloana oficială a preşedintelui a trecut în viteză pentru ca preşedintele să nu întârzie la deschiderea Festivalului George Enescu. Potrivit România TV, coloana de maşini oprite s-a întins pe câţiva kilometri.
„Am avut ghinionul de a mă deplasa spre Bucureşti odată cu preşedintele Klaus Iohannis. Eu am prins un accident şi am stat blocaţi în trafic o oră şi jumătate. Erau maşini pe 5 kilometri şi de-odată s-au auzit sirenele foarte puternice. Am crezut că este ambulanţa care transportă vreo victimă, dar de fapt era coloana oficială. Un echipaj de poliţie isteric ne făcea semne disperate să tragem pe dreapta. Coloana impresionantă cu 10 maşini a trecut pe lângă noi şi abia am reuşit să o zărim. Domnul Iohannis nu a comis nimic ilegal, fac precizarea asta pentru toată lumea. Are dreptul la coloană oficială, la girofar, însă mă gândeam că mai puţină aroganţă şi mai puţină agresivitate s-ar fi impus pentru că în mod cert se ştia că pe Valea Oltului fusese un accident, oamenii stătuseră în căldură foarte mare pentru ca apoi să apară această coloană şi să întrerupă din nou traficul. Era foarte multă nemulţumită. Nu am înţeles de ce a trebuit să tragem pe dreapta, să oprim”, a spus Lili Ruse la România TV.
Orchestre și soliști din elita mondială a muzicii clasice se reunesc la București în cadrul renumitului Festival Internațional ‘George Enescu’, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de acest gen din Europa, care debutează duminică seară în capitala României, scrie duminică agenția France Presse.
‘Patru orchestre dintre cele mai apreciate la nivel mondial participă la ediția 2015 a Festivalului Internațional George Enescu’, a declarat Oana Marinescu, director de comunicare al festivalului, făcând referire la Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Filarmonicii din Viena și Orchestra Simfonică din Londra.
În deschiderea celei de-a XXII-a ediții a Festivalului Internațional ‘George Enescu’ Orchestra Română de Tineret, având ca dirijor pe estonianul Kristjan Jarvi, va interpreta ‘Rapsodia Română Nr. 1’ de George Enescu. Apoi violonista americană Sarah Chang va interpreta Concertul Nr.2 pentru Vioară de Jean Sibelius, chiar în anul în care se aniversează 150 de ani de la nașterea compozitorului finlandez.
‘Orchestra Română de Tineret este o orchestră care are deopotrivă energie și entuziasm’, a declarat violonista americană în timpul conferinței de presă organizată sâmbătă, potrivit AFP.
Urmează celebra Carmina Burana, de Carl Orff, avându-l în distribuție pe unul dintre cei mai bine cotați contratenori ai momentului în lume, Max Emanuel Cencic.
În total peste 2.500 de artiști străini și 500 de artiști români vor susține spectacole la ediția din acest an a Festivalului Internațional ‘George Enescu’.
Prestația pianistei chineze Yuja Wang este așteptată în mod special de public, precum și prestația grupului tinerilor muzicieni ‘Mutter Virtuosi’ în interpretarea violonistei germane Anne-Sophie Mutter, notează AFP.
Printre invitații de marcă figurează, printre alții, dirijorul indian Zubin Mehta, care a dirijat în acest an pentru a cincea oară tradiționalul concert de Anul Nou de la Viena. Orchestra Filarmonicii din Israel va susține spectacolul ‘Vox Maris’ op. 31 de George Enescu.
Organizat pentru prima dată în 1958, la trei ani de la moartea compozitorului român, festivalul a fost întrerupt în 1971 de regimul comunist, însă a fost reluat după încheierea dictaturii lui Nicolae Ceaușescu în 1989, fiind organizat de atunci din doi în doi ani, notează AFP.
Organizatorii festivalului se așteaptă ca la ediția din acest an să vină peste 120.000 de spectatori, dintre aceștia foarte mulți venind din străinătate.
Muzica va răsuna la București până târziu în noapte, fiind organizate deopotrivă concerte de stradă, spectacole de dans și teatru, precum și expoziții și un tur al orașului pe urmele lui George Enescu, înainte de închiderea festivalului la 20 septembrie, scrie agenția France Presse.