Gigantul Amazon a decis să închidă departamentul de Machine Learning din România. Măsura afectează direct aproximativ 400 de angajați, viitorii disponibilizați urmând să primească doar un salariu compensatoriu, dezvăluie avocatul Doru Șupeală. Acesta punctează că compensațiile oferite românilor nu sunt la nivelul renumelui și forței financiare a companiei.
„Amazon închide departamentul de Machine Learning pe care îl are în România. Din informațiile mele, circa 400 de oameni sunt afectați direct, fiind disponibilizați cel mai probabil începând cu 1 ianuarie 2025. Se negociază acum valoarea despăgubirilor plătite de firma celor concediați, firma a oferit un singur salariu compensatoriu, dar angajații fac presiuni pentru a obține mai mult”, a scris Doru Șupeală pe contul său de Facebook. Avocatul este cunoscut pentru dezvăluirile legate de multinaționala Atos, care a încercat să mușamalizeze scandalul legat de sinuciderea uneia dintre angajatele sale.
„După o analiză atentă, am anunțat că analizăm opțiunea de a închide operațiunile AGI Data Services din România. Am notificat deja angajații ale căror roluri ar putea fi afectate și ne angajăm să îi sprijinim pe parcursul tranziției”, au transmis reprezentanții Amazon în România.
Activitățile Amazon din România în domeniul machine learning sunt intermediate de firma „AGI Data Services”. Întreg acest tip de activități urmează să fie oprite integral. În mod oficial, numărul angajaților români care urmează să fie afectați de această decizie nu a fost confirmat.
Semnele degringoladei s-au văzut încă din 2023. Este anul în care numărul mediu de angajaţi al companiei în România a scăzut cu aproape 500 de persoane față de 2022. Valul de concedieri din domeniul tehnologiei continuă să fie puternic în 2024.
Anul acesta, divizia afectată de decizie nu este o echipă de inteligență artificială, așa cum s-a vehiculat, ci o echipă de servicii de date, potrivit Economedia.
Amazon Development Center România, centrul de dezvoltare care operează sediul în Iași, a raportat pentru 2023 pierderi majore la 52,5 milioane lei, de la 8,2 milioane lei pierderi în 2022.
În acest an, compania a înregistrat afaceri de 702 milioane lei, în creștere cu 13% față de anul precedent, potrivit datelor de pe platforma Termene.ro.
Mai jos sunt câteva dintre companiile care au semnalat concedieri și închideri de site-uri anunțate în ultimele luni:
* VALEO: furnizorul francez de piese auto va reduce aproximativ 1.000 de locuri de muncă în Europa, au declarat surse pentru Reuters în noiembrie adăugând că impulsul de restructurare va avea ca rezultat închiderea a două fabrici franceze.
* STELLANTIS: producătorul de automobile franco-italian a anunțat pe 26 noiembrie planurile de a închide fabrica de furgonete Vauxhall din sudul Angliei, punând în pericol peste 1.000 de locuri de muncă. A oprit în mod repetat operațiunile de asamblare la fabrica sa principală din Mirafiori din Italia din cauza cererii scăzute, în special pentru versiunea electrică a lui Fiat 500. Compania a spus că nu are de gând să închidă fabrici în Italia.
* BOSCH: Cel mai mare furnizor de piese auto din lume intenționează să reducă 5.500 de locuri de muncă până în 2032 în soluțiile sale de computere și diviziile de direcție interdomeniale, în mare parte la locații din Germania, și să reducă orele de lucru pentru unii angajați.
* FORD: producătorul auto a declarat că va reduce 4.000 de locuri de muncă, în principal, în Germania și Marea Britanie, reprezentând 14% din forța de muncă europeană.
* MICHELIN: producătorul francez de anvelope va închide două fabrici din vestul Franței, afectând aproximativ 1.250 de locuri de muncă.
* SCHAEFFLER: producătorul german de mașini și piese auto, lovit de cererea slabă din partea clienților auto și industriali, a declarat pe 5 noiembrie că a planificat să reducă 4.700 de locuri de muncă, mai ales în Germania. Efortul de restructurare ar include și închiderea unităților de producție din Austria și Marea Britanie.
* VOLKSWAGEN: cel mai mare producător de automobile din Europa a amenințat cu mii de locuri de muncă și cu potențiale închideri de fabrici în Germania, în timp ce se angajează în discuții dure cu sindicatele în legătură cu reducerea costurilor. Pe 9 iulie, a pus în vânzare site-ul său cu 3.000 de angajați din Bruxelles pentru marca premium Audi, din cauza cererii scăzute pentru mașinile sale electrice de ultimă generație.
* DAIMLER TRUCK: cel mai mare producător de camioane din lume a declarat pe 1 august că va reduce orele și va impune o înghețare a locurilor de muncă pentru angajații din afacerea sa de fabricare a camioanelor din Germania.