În faţa „ameninţărilor care vin dinspre regimul chavist, autorităţile columbiene nu cedează însă în niciun fel provocării, ci sunt pregătite să garanteze suveranitatea şi liniştea columbienilor”, a declarat şeful diplomaţiei columbiene Carlos Holmes Trujillo într-o înregistrare audio trimisă presei.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro l-a acuzat marţi pe omologul său columbian Ivan Duque de „manevre” vizând „declanşarea unui conflict” sub pretextul revenirii la arme a foştilor şefi ai gherilei FARC, un nou moment de tensiune în relaţiile foarte proaste dintre cei doi şefi de stat.
Pe un ton războinic, în faţa unui grup de soldaţi reuniţi pentru o ceremonie la Caracas, preşedintele venezuelean l-a acuzat pe Ivan Duque că se foloseşte de „acuzaţii nefondate pentru a agresa Venezuela şi a declanşa un conflict militar împotriva ţării noastre”. Bogota, a susţinut Maduro, acţionează pentru a întări aceste acuzaţii şi a agrava tensiunile.
Soldaţii venezueleni desfăşuraţi de-a lungul celor 2.200 de kilometri de frontieră ce desparte cele două ţări au fost plasaţi în stare de „alertă portocalie (…) în faţa ameninţării cu agresiunea din partea Columbiei”, a adăugat Nicolas Maduro, fără a preciza ce implică nivelul de alertă portocaliu. Şeful statului venezuelean a mai precizat că vor avea loc exerciţii militare la frontieră în perioada 10 – 28 septembrie pentru „a aduce în stare funcţională sistemul armat şi întreaga desfăşurare operaţională”.
Relaţiile dintre preşedintele socialist şi omologul său de dreapta columbian Ivan Duque sunt dezastruoase, dar confruntările verbale s-au acutizat după anunţul de săptămâna trecută a re-înarmării unor foşti şefi ai gherilei Forţelor armate revoluţionare din Columbia (FARC) care s-au delimitat de acordul de pace semnat la sfârşitul anului 2016.
Preşedintele Ivan Duque a lansat o ofensivă militară împotriva acestor foşti rebeli pe care i-a calificat drept „bande narco-teroriste ce contează pe găzduirea şi sprijinul dictaturii lui Nicolas Maduro” în Venezuela, acuzaţii respinse de Caracas.
Preşedintele columbian continuă să susţină necesitatea îndepărtării de la putere a lui Nicolas Maduro, guvernul său recunoscând legitimitatea ca preşedinte interimar a liderului opoziţiei Juan Guaido, alături de alte aproximativ 50 de ţări, printre care şi SUA.
La rândul său, Juan Guaido a declarat marţi presei că doreşte „să colaboreze cu guvernul columbian în domeniul informaţiilor clasificate şi pentru detectarea grupărilor ce operează în mod ilegal” pe teritoriul Venezuelei.