UPDATE: Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, le-a solicitat luni, la comandamentul pentru inundaţii de la MAI, reprezentanţilor Ministerului Energiei să suplimenteze, dacă e nevoie, echipele de intervenţie, potrivit agerpres.ro.
„Aş vrea să transmit rugămintea către Ministerul Energiei să-şi actualizeze în permanenţă situaţia alimentării cu energie şi dacă se impune, să suplimenteze echipele de intervenţie. (…) Ministerul Transporturilor – adresez rugămintea să vă mobilizaţi şi dumneavoastră şi cu specialiştii de la Ministerul Transporturilor să facem şi o primă evaluare absolut necesară pe segmentele de drumuri naţionale, poduri şi podeţe, acolo unde se impune să intervenim”, a spus Dan.
Citește și: Șeful Poliției Române a EXPLODAT după moartea polițistului din Timiș – Acțiunea a fost organizată defectuos
Ea a precizat că toate măsurile luate de angajaţii MAI au ca scop protejarea populaţiei şi a bunurilor şi că, pentru a preîntâmpina în primul rând pierderea de vieţi omeneşti, e foarte important ca oamenii aflaţi în zone sub avertizări să evite deplasările în preajma cursurilor de apă, pentru a nu fi surprinşi de eventualele viituri şi să ţină cont de deciziile, recomandările, sfaturile pe care le transmit MAI şi autorităţile locale.
„Aş mai transmite rugămintea să ţină cont de recomandările pe care le facem când propunem evacuarea preventivă. Aceste propuneri se fac în urma unor analize (…), nu sunt nejustificate. Cred că e mai bine să fim proactivi şi să luăm aceste măsuri de evacuare preventivă, decât să facem ulterior eforturi pentru a scoate oamenii din zone afectate”, a declarat ministrul.
Reprezentantul INMH a spus că evoluţia debitelor, în special pe râurile mici, va fi în funcţie de cantităţile de precipitaţii căzute.
„În funcţie de evoluţia meteorologică, există un risc de a emite chiar coduri roşii pentru judeţe precum Covasna, Braşov, Prahova, Buzău, Vrancea sau Bacău. Pentru Dunăre e prognozat un debit de aproximativ 10.000 de metri cubi pe secundă, ar putea ajunge până la 18.000”, a adăugat acesta
Comandamentul pe tema inundațiilor s-a reunit luni la sediul M.A.I.. Va avea loc o videoconferință cu prefecții din judeţele aflate sub avertizări hidrologice și meteorologice.
Potrivit hidrologilor, până la ora 15:00, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de inundaţie pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Putna, afluenţii mici ai Siretului aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Bistriţa (judeţele Buzău, Vrancea şi Bacău), Bârlad – bazin superior şi afluenţii bazin mijlociu şi inferior (judeţele Iaşi, Vaslui, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi) şi Râul Negru (judeţele Braşov, Covasna şi Harghita).
INHGA precizează că fenomenele se pot produce cu intensitate şi probabilitate mai mare şi pe râurile mici din bazinele hidrografice: Crasna, Bârlad – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad, Covasna, Fundul Pârâului şi Zăbala.